NPO Gezond

Daar word je beter van!

Zoek op onderwerp of TV-programma

 

U heeft gezocht op 'wervelkolom'. Er zijn 18 resultaten gevonden.

1 2

Wat is de wervelkolom?

Bron: Stimulansz

1 2

De wervelkolom is de 'slang' van wervels die door uw rug loopt. Hij begint boven in de nek en loopt door tot het stuitje. De schouderbladen, de ribben en het bekken zitten aan de wervelkolom vast. Ook veel belangrijke spieren zitten er aan vast. En door de wervelkolom loopt de centrale zenuwbundel van het lichaam.

De wervelkolom bestaat uit 26 wervels. Wervels zijn kleine, holle botten. Ze passen als puzzelstukjes bovenop elkaar. U hebt zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, een heiligbeen en een staartbeentje (stuitje). Tussen elke twee wervels zit een schijf van zachter materiaal (een tussenwervelschijf). Deze zorgt ervoor dat uw wervels niet zo snel slijten en dat ze soepel kunnen bewegen.

Elke wervel heeft aan de achterkant een uitsteeksel: het doornuitsteeksel. Deze uitsteeksels kunt u op uw rug voelen: dat is de ruggengraat.

De wervelkolom is hol. Binnenin zit als een lange kabel het ruggenmerg . Vanuit het ruggenmerg groeien zenuwwortels naar de rest van het lichaam. Deze gaan tussen de wervels door de wervelkolom uit.

Problemen met de wervelkolom

Het probleem met de wervelkolom dat het meeste voorkomt is rugpijn . Bijna iedereen heeft hier wel eens last van. De oorzaak is meestal een verkeerde houding.
Een aangeboren probleem met de wervelkolom is een open ruggetje ( spina bifida ). Daarbij sluit de wervelkolom zich niet goed tijdens de ontwikkeling van het kindje.

Andere rugproblemen zijn:

  • scoliose (een kromgegroeide wervelkolom);
  • hernia (beschadiging van een tussenwervelschijf);
  • een gebroken rug of nek;
  • een dwarslaesie (een breuk in het ruggenmerg );
  • artrose van de wervels (slijtage die veel voor komt bij ouderen);
  • een verzakte wervel.