NPO Gezond

Daar word je beter van!

Zoek op onderwerp of TV-programma

 

U heeft gezocht op 'verlegenheid'. Er zijn 9 resultaten gevonden.

Wat is verlegenheid?

Bron: Stimulansz

Binnenkomen op een feestje, tijdens een vergadering iets zeggen, hulp vragen. Verlegen mensen vinden deze situaties moeilijk. Het zweet breekt ze uit, ze blozen en voelen zich heel ongemakkelijk en gespannen. Verlegenheid is angst in gezelschap van andere mensen.

Vaak hebben verlegen mensen vooral problemen met initiatief tonen: ze vinden het erg moeilijk om als eerste iets tegen iemand anders te zeggen.

"Doe ik het wel goed?" vragen verlegen mensen zich steeds af. "Vinden ze mij niet raar?" Vaak ontstaat verlegenheid in de puberteit. Vanaf die leeftijd kunnen mensen zich heel onzeker over zichzelf gaan voelen.

Verlegenheid komt veel voor; vier van de tien mensen hebben er (wel eens) mee te maken. De helft daarvan heeft er echt heel veel last van en wil ervan af. Met gedragstherapie en socialevaardigheidstraining is er heel wat aan verlegenheid te doen.

Verlegenheid wordt ook wel sociale angst genoemd. Is de verlegenheid zo ernstig dat iemand nauwelijks meer met andere mensen omgaat, dan spreken we van een sociale fobie .

Hoe ontstaat verlegenheid?

Verlegenheid ontstaat door een combinatie van persoonlijkheid en ervaringen.

 • Persoonlijkheid: sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. De een stapt fluitend over een vervelende ervaring heen terwijl de ander erover blijft tobben.
 • Ervaringen met andere mensen: verlegenheid kan ook ontstaan door slechte ervaringen met anderen. Iemand heeft bijvoorbeeld in zijn jeugd situaties met anderen meegemaakt die een gevoel van angst en spanning opriepen. Die spanning komt dan later in de vorm van verlegenheid terug. Het kan ook zijn dat iemand situaties heeft meegemaakt die hem eigenlijk boos maakten, maar waarbij hij die boosheid niet kon uiten. Kinderen die gevoelens van boosheid niet mogen uiten, vertalen hun boosheid soms in angst. De omgeving accepteert angstig gedrag vaak beter dan agressief gedrag. Als dit gebeurt, kan angst een vaste reactie worden in allerlei spannende situaties.

Verlegenheid is dus een beetje erfelijkheid en een beetje omgeving. Iemand erft een bepaald karakter. Maar of hij ook verlegen wordt, ligt aan zijn ervaringen (als kind) met andere mensen.

Hulp bij verlegenheid

Aan verlegenheid is veel te doen. Een training sociale vaardigheden kan heel zinvol zijn. Hier leert u bijvoorbeeld hoe u een gesprekje kunt beginnen met andere mensen.
De Vereniging van Verlegen Mensen organiseert zelfhulpgroepen voor verlegen mensen.

Is uw verlegenheid heel ernstig dan kunt u via de huisarts een verwijzing krijgen voor een GGZ-centrum bij u in de buurt. U kunt ook naar een psycholoog . U krijgt gesprekken en oefeningen om angstige gedachten te bestrijden en angst te overwinnen. Dit heet cognitieve gedragstherapie .

Tips voor verlegen mensen

De volgende tips helpen u misschien om zelf iets aan uw verlegenheid te doen.

 • Praat met lotgenoten; dat helpt om uw eigen verlegenheid te accepteren. Dat is de eerste stap om er beter mee om te leren gaan.
 • Bedenk dat de meeste mensen zich wel eens onzeker of angstig voelen in het contact met anderen. U bent beslist geen uitzondering. Verlegenheid is heel gewoon. Maak er geen drama van.
 • Bedenk dat andere mensen helemaal niet zo op u letten en dingen van u denken; zij zijn waarschijnlijk met heel andere dingen bezig.
 • Train uzelf in het omgaan met anderen: zie moeilijke situaties als een kans om te oefenen en bedenk vooraf hoe u ze zou kunnen aanpakken. Voordat u de situatie in gaat, kunt u denken aan een moment dat u zich blij of vol zelfvertrouwen voelde. Probeer dat gevoel weer op te roepen.
 • Let in contacten niet op uzelf, maar op de ander. Luister goed en geef de ander aandacht.

 • Als u bloost, probeer er dan geen aandacht aan te schenken. Als u dit een aantal keren hebt gedaan, wordt u ook minder snel rood in lastige situaties.

 • Leer te ontspannen, bijvoorbeeld via ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. In situaties dat u zich gespannen voelt kunnen deze vaardigheden u helpen.

 • Onzekere mensen willen vaak door iedereen aardig gevonden worden, maar dat is een zinloos streven. Er zal altijd wel iemand zijn die niet dol op u is, wat u ook probeert. Als u leert uw eigen gang te gaan en op uw eigen inzicht afgaat, zullen anderen u meer gaan respecteren zoals u bent. Daar kunt u uiteindelijk beter uw energie in steken.

Patiënten- en belangenorganisaties verlegenheid

Voor informatie over verlegenheid kunt u terecht bij de Vereniging van Verlegen Mensen . Deze organisatie is een zelfhulporganisatie. Dat betekent dat ze voor hun leden bijeenkomsten organiseren om van verlegenheid af te komen. De organisatie organiseert ook uitstapjes en dergelijke voor de leden.

Ook op http://www.ikbenverlegen.nl/ staat zinvolle informatie over verlegenheid.

Verantwoordingstekst verlegenheid

De informatie over verlegenheid is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan de hulpverlener.

De teksten zijn gebaseerd op:

 • informatie van de Vereniging van Verlegen Mensen;
 • informatie van de site ikbenverlegen.nl;
 • informatie over diverse trainingen en therapieën voor verlegen mensen.