NPO Gezond

Daar word je beter van!

Zoek op onderwerp of TV-programma

 

U heeft gezocht op 'vaginale schimmelinfecties'. Er is één resultaat gevonden.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Bron: Stimulansz

In een gezonde vagina komen bacteriën en schimmels voor. Ze houden elkaar in evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bijvoorbeeld doordat u uw vagina met zeep wast. Een bepaalde schimmel gaat dan overheersen. Dat heet een schimmelinfectie. Meestal gaat het om de Candida albicans-schimmel. Daarom noemen artsen het ook wel een candida-infectie.

De schimmel zit in de vagina, op de schaamlippen en op het gebied tussen de anus en de vagina. De meeste vrouwen krijgen jeuk en een witte (soms brokkelige) afscheiding. De schimmel groeit niet door naar de baarmoeder(mond) of de eierstokken. Mannen kunnen ook klachten krijgen. Bijvoorbeeld jeuk of een ruw plekje op de penis. Een schimmelinfectie is niet gevaarlijk.

Een vaginale schimmelinfectie komt heel vaak voor. Ongeveer drie van de vier vrouwen hebben er wel eens last van (gehad). Meestal gaat het vanzelf over. Het afweersysteem kan zelf het evenwicht in de vagina herstellen.

Wanneer gaat u naar de huisarts?

 • U hebt veel last van vaginale afscheiding , jeuk en/of pijn.
 • Het gaat niet over.
 • U hebt vaak last van een vaginale schimmelinfectie.
 • U maakt u zorgen.

Een vaginale schimmelinfectie is geen soa (seksueel overdraagbare aandoening) . Iedereen draagt de schimmel namelijk al bij zich.

Wat merkt u van een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt meestal veel jeuk . Ook hebt u waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. De afscheiding is wit en kan een beetje brokkelig zijn. Het ruikt meestal niet anders dan normaal.

De huid van de vagina kan door de schimmelinfectie geïrriteerd raken. U krijgt dan rode, branderige en gezwollen schaamlippen en vagina. Hierdoor kunnen plassen en vrijen pijn doen. Overigens krijgt niet iedere vrouw met een vaginale schimmelinfectie er last van.

Een schimmelinfectie bij mannen kan jeuk en rode ruwe plekjes op de penis veroorzaken. Dit komt echter niet vaak voor.

Hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie?

Het is normaal dat er schimmels in de vagina voorkomen. Maar soms groeien de schimmels te sterk. Dan kunt u klachten krijgen.
Wanneer hebt u meer kans op een vaginale schimmelinfectie?

 • Tijdens perioden met hormonale veranderingen. Er zijn vrouwen die rond iedere menstruatie een schimmelinfectie hebben. Ook zwangere vrouwen hebben er iets vaker last van.
 • Als u uw vagina vaak spoelt en/of wast. U doodt daarmee de goede bacteriën die het evenwicht in de vagina bewaren. Vooral wassen met zeep is slecht.
 • Bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen ( corticosteroïden ).
 • Als u een ziekte hebt, zoals diabetes of hiv.
 • In perioden met veel drukte en/of stress . Dit kan uw weerstand verminderen.

Hoe stelt de arts een vaginale schimmelinfectie vast?

Meestal kan de huisarts een vaginale schimmelinfectie makkelijk vaststellen. Dat doet ze door naar uw klachten te luisteren. Bij twijfel kan ze een inwendig onderzoek doen. Ze kan dan zien hoe de afscheiding eruit ziet. Ook onderzoekt ze of uw vagina rood en/of opgezwollen is. Eventueel kan ze wat afscheiding onderzoeken onder een microscoop. Een schimmel is onder een microscoop heel duidelijk te zien.

Behandeling van een vaginale schimmelinfectie

Meestal gaat een vaginale schimmelinfectie vanzelf over. Bij veel jeuk of afscheiding krijgt u schimmeldodende medicijnen. Deze medicijnen zijn er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld als vaginale capsules, vaginale tabletten of zalf die u op uw schaamlippen smeert. De afscheiding en jeuk gaan met deze medicijnen meestal binnen een paar dagen over.

Hebt u vaker last van een vaginale schimmelinfectie? Dan kan de huisarts u voor een paar maanden vaginale tabletten of capsules geven. U gebruikt deze tabletten elke maand op de vijfde dag van de menstruatie. Hierdoor hebt u minder kans op schimmelinfecties. De huisarts kan u ook alvast een recept meegeven. U hoeft dan niet steeds een afspraak te maken met de huisarts en kunt direct beginnen met de behandeling.

Leefregels bij een vaginale schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is niet altijd te voorkomen. U kunt wel een aantal dingen doen om de kans te verkleinen.

 • Gebruik geen zeep of vaginale spray. Hierdoor doodt u de goede bacteriën in de vagina. Wassen met lauw water is genoeg.
 • Gebruik zo nodig een glijmiddel tijdens het vrijen. In een te droge vagina kunnen kleine wondjes ontstaan. De kans op een schimmelinfectie is dan groter.

Verantwoordingstekst vaginale candida

De informatie over vaginale candida is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.
De teksten zijn gebaseerd op:

 • Patiëntenbrief Candida van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

 • Het Medisch Handboek (2006). Orde van Medisch Specialisten. Utrecht/Antwerpen: Kosmos-Z&K Uitgevers.