NPO Gezond

Daar word je beter van!

Zoek op onderwerp of TV-programma

 

U heeft gezocht op 'klompvoeten'. Er zijn 2 resultaten gevonden.

Wat zijn klompvoeten?

Bron: Stimulansz

Een klompvoet is een voetafwijking die bijna altijd aangeboren is.

Hoe herkent u een klompvoet?

  • de voet staat naar beneden gericht (equinus of spitsstand);
  • de hiel is naar binnen gekanteld (varusstand);
  • de voorvoet wijst naar binnen (adductiestand).

Een op de duizend kinderen wordt geboren met een klompvoet. Jongens hebben twee keer zo vaak een klompvoet als meisjes. De helft van deze kinderen heeft twee klompvoetjes.

De medische naam van klompvoet is pes equinovarus adductus. Vroeger noemde men een klompvoet ook wel 'horrelvoet' of 'paardenvoet'.

Hoe ontstaan klompvoeten?

De oorzaak van klompvoeten is vaak niet bekend. Het is voor een klein deel erfelijk. Als uw baby een klompvoetje heeft, is de kans ongeveer 5% dat uw volgende baby ook klompvoeten heeft.

Bij sommige kinderen komen de klompvoetjes door een andere ziekte. Meestal is dat een open ruggetje of aangeboren contracturen .

Heel soms komt de klompvoet door een rare houding van de baby in de buik. Bijvoorbeeld wanneer het kindje klem heeft gezeten door te weinig vruchtwater. Ook bij een stuitligging of een twee- of drieling kan een baby een klompvoet krijgen. Deze klompvoetjes zijn meestal makkelijk recht te zetten.

Behandeling van klompvoeten

De behandeling van klompvoetjes moet zo snel mogelijk na de geboorte beginnen. Het liefst binnen 24 uur en zeker binnen een week, behalve als de baby er te zwak voor is.

In de eerste drie tot vier maanden worden de voetjes met de hand soepel gemaakt. Ze komen zo in de goede stand zonder dat uw kind pijn heeft. Het kindje krijgt daarna gips, tape of 'softcast' (een soepel kunststof materiaal) om zijn voetje. Zo blijft de stand goed.

Dit masseren en vastzetten moet een paar keer gebeuren. Zo komen de voetjes steeds meer in de goede stand. Na drie tot vier maanden bekijkt de arts met röntgenonderzoek hoe het gaat. Bij een derde van de kinderen is de stand van de voeten dan goed. Deze kinderen krijgen spalkjes om de voetjes goed te houden.

Bij tweederde van de kinderen staan de voeten na vier maanden nog niet goed. Deze kinderen hebben een operatie nodig. Na de operatie krijgt uw kind nog enkele maanden softcast of gips en daarna spalkjes.

Kinderen die klompvoetjes hebben gehad, moeten spalkjes blijven dragen tot ze vier à vijf jaar zijn. In het begin de hele dag. Wanneer uw kind kan staan en lopen hoeft het de spalkjes alleen nog 's nachts te dragen. Soms zijn dan wel nog aangepaste schoenen voor overdag nodig.

Omgaan met klompvoeten

Een kind dat klompvoeten heeft gehad, blijft onder controle tot hij of zij ongeveer veertien jaar is. Op die leeftijd is het voetskelet genoeg uitgegroeid.

Als de stand van de voeten goed is, hoeft uw kind geen speciale schoenen te dragen. Het is wel verstandig om schoenen met een stevige hiel te kopen.

Als de voorvoeten naar binnen staan (adductie), krijgt uw kind anti-adductieschoenen. Dat zijn schoenen waarvan de neuzen naar buiten wijzen. Deze schoenen moet uw kind drie tot vier jaar dragen.

Dat iemand klompvoeten heeft gehad blijf je zien aan de voeten en vooral aan de onderbenen. De onderbenen blijven dun omdat de kuitspieren maar klein zijn. Dit hoort bij de klompvoetafwijking. Het komt niet door de behandeling. Verder blijven de hielen vaak wat plomp en zijn de enkels niet zo soepel.

Kinderen die klompvoeten hebben gehad mogen gewoon sporten.

Soms komen klompvoeten later toch weer terug. Ze worden dan opnieuw behandeld, maar het eindresultaat is minder goed.

Patiënten- en belangenorganisaties klompvoeten

De Nederlandse Vereniging Klompvoetjes (voorheen: Vereniging Oudergroep Klompvoetjes) helpt ouders van kinderen met klompvoetjes. U kunt bij deze vereniging informatie krijgen over klompvoeten. Op haar website heeft de vereniging ook een forum. U kunt daar in contact komen met andere ouders van kinderen met klompvoetjes en met mensen die zelf een klompvoet hebben.