NPO Gezond

Daar word je beter van!

Zoek op onderwerp of TV-programma

 

U heeft gezocht op 'hart'. Er zijn 93 resultaten gevonden.

« 1 2 ... 10 »

Hoe ziet het hart eruit?

Bron: Stimulansz

« 1 2 ... 10 »

Het hart bestaat uit twee delen: de rechterhelft en de linkerhelft. Elke helft bestaat uit twee holtes: de boezem en de kamer. De boezem is een soort voorraadkamer voor bloed. De kamer is een sterke pomp.

In en om het hart liggen aders en slagaders. Aders voeren bloed naar het hart toe en slagaders voeren bloed van het hart af. Dit zijn de aders en slagaders in en om het hart:

  • De bovenste holle ader en de onderste holle ader.
  • De longslagader.
  • De longader.
  • De lichaamsslagader (aorta).
  • De kransslagaders. Die liggen als een krans om het hart.

De holtes in het hart zijn van elkaar gescheiden door hartkleppen. Die zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt. Er zitten kleppen tussen de boezems en de kamers. Er zit een klep tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader. En er zit een klep tussen de rechterboezem en de longslagader.

Hoe werkt het hart?

Het hart pompt het bloed door het lichaam. Het bloed vervoert zuurstof en voeding naar alle delen van het lichaam. Het lichaam neemt de zuurstof op en het zuurstofarme bloed gaat terug naar het hart. Hoe gaat dit precies?

Het bloed dat door het lichaam heen is gegaan, heeft geen zuurstof meer. Zuurstofarm bloed heeft een beetje een blauwe kleur. Dit bloed komt via de bovenste en de onderste holle ader het hart binnen. Het verzamelt zich in de rechterboezem van het hart. Dan gaat er een klep open en stroomt het naar de rechterkamer van het hart. De rechterkamer pompt het bloed via de longslagader naar de longen .

In de longen neemt het bloed zuurstof op. Het zuurstofrijke bloed is helderrood van kleur en loopt door de longader terug naar het hart. Het bloed verzamelt zich in de linkerboezem van het hart. Er gaat een klep open en het zuurstofrijke bloed stroomt naar de linkerkamer van het hart. De linkerkamer pompt het bloed naar de lichaamsslagader (aorta). Daarna wordt het bloed door de rest van het lichaam gepompt. Een klein gedeelte van het zuurstofrijke bloed gaat door de kransslagaders naar het hart zelf.

Op de website van de Nederlandse Hartstichting staat een filmpje over de werking van het hart.

Wat is een sporthart?

Een sporthart is een hart dat groter is dan normaal. Het ontstaat door jarenlang intensief trainen. De linkerhartkamer wordt dan wijder en meer gespierd. Zowel krachtsport als duursport hebben dit effect.

Wat merkt u van een sporthart? Met een sporthart hebt u in rust een tragere hartslag dan de meeste andere mensen.

Een sporthart is niet ongezond zolang u blijft sporten. Het veroorzaakt geen klachten of risico's.

Er is een klein risico op hartritmestoornissen als u plotseling stopt met trainen. Het is daarom beter om intensieve training rustig af te bouwen. Na ongeveer twee maanden niet sporten heeft uw hart weer een normale grootte.