NPO Gezond

Daar word je beter van!

Zoek op onderwerp of TV-programma

 

U heeft gezocht op 'acne'. Er zijn 8 resultaten gevonden.

Wat is acne?

Bron: Stimulansz

Bij acne zijn de talgklieren van de huid ontstoken. Het is een probleem dat heel veel voorkomt. Bijna iedereen heeft er wel eens last van (gehad).

Bij de één zijn het een paar puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Iedereen met acne heeft last van mee-eters: zwarte of witte puntjes in de huid. Puistjes (rode bultjes) zijn ontstoken mee-eters. Mensen met ernstige acne hebben grotere ontstoken bulten. Hun huid is vaak erg rood en pijnlijk. De bulten ontstaan soms zomaar, maar meestal door het uitknijpen van een puistje.

Acne is goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of lotions. De huisarts kan samen met u een behandelplan maken.

Acne is vervelend, maar niet gevaarlijk. Bij de meeste mensen is het voor het 25ste jaar over. Soms duurt het langer voordat iemand ervan af is.

Acne wordt uitgesproken als aknee.

Vormen van acne

De vorm van acne die de meeste mensen kennen, heet acne vulgaris. Vulgaris is Latijn voor 'gewoon'.

Een ernstige vorm is acne conglobata. Dit komt vooral bij mannen voor, ook nog na het twintigste jaar. De ontstekingen zijn veel erger dan bij acne vulgaris. De ontstekingen op schouders, rug en borst zijn meestal erger dan die in het gezicht. Er zijn veel grote onderhuidse knobbels en abcessen. Een abces is een holte die met pus is gevuld. Uiteindelijk genezen de knobbels en abcessen, maar er blijven wel littekens achter.

Acne fulminans is heel zeldzaam en lijkt erg op acne conglobata. Het verschil is dat u zich ook ziek voelt. U voelt zich 'niet lekker' en hebt last van pijn in uw gewrichten en in uw spieren.

Bij acne ectopica zitten er (grote) abcessen en ontstekingen in de oksels en de liezen. Hierbij zijn niet de talgklieren ontstoken, maar de ( zweetklierontsteking ). Eigenlijk is dit iets heel anders dan acne.

Pasgeboren baby's kunnen kleine puistjes in hun gezichtje krijgen. Dit heet acne infantum. Deze puistjes verdwijnen meestal vanzelf en hoeven niet behandeld te worden.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waarin de talgklier zit: de talgklierfollikel. Meestal begint acne in de puberteit . Door hormonen gaat de huid dan veranderen. De talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst worden groter. Ze maken meer en dikkere talg (huidsmeer) aan. Als er te veel talg wordt gemaakt, hoopt het zich op. Deze talgophopingen heten mee-eters of comedonen. Er zijn zwarte en witte mee-eters. Door de mee-eters raakt de huid verstopt.

In een mee-eter zit niet alleen talg, er zitten ook bacteriën en vetzuren in. Op een bepaald moment scheurt de talgklier open. De talg, de bacteriën en de vetzuren komen in de huid terecht. Daardoor ontsteekt de huid en er ontstaan pukkels en puistjes.

Waarschijnlijk hebben mensen met acne een erfelijke aanleg om het te krijgen. Hun talgklieren reageren extra gevoelig op bepaalde hormonen.

Waarom heeft de ene persoon meer last van acne dan de andere?

Hoe ernstig acne is, hangt af van de volgende zaken.

 • Erfelijkheid: acne kan in de familie zitten.
 • Zelf pukkels openkrabben en uitknijpen. Door iedere pukkel open te krabben of uit te knijpen, wordt acne alleen maar erger en krijg je littekens.
 • Hormonen. Vrouwen hebben vaak meer last van acne vlak voor het begin van de menstruatie. Ook tijdens een zwangerschap kan een vrouw tijdelijk acne krijgen.
 • Cosmetica die de huid verstoppen, zoals bepaalde soorten vloeibare make-up.
 • Druk en wrijving. Een voorbeeld hiervan is acne onder de kinrand van een helm.
 • Geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken of verergeren. U kunt hieraan denken als u plotseling acne krijgt op een ongewone plaats of op oudere leeftijd. Prednison en sommige middelen tegen tuberculose kunnen bijvoorbeeld acne veroorzaken.
 • Vochtige lucht. Bij vochtig weer kan acne erger worden.

Misverstanden over de oorzaken van acne

Deze dingen veroorzaken géén acne:

 • Het eten van bepaald voedsel. Omdat mensen met acne vaak een vette huid hebben, denken sommige mensen dat vet eten ermee te maken heeft. Vooral varkensvlees, chocola en patat zouden puistjes veroorzaken. Dit is niet waar. Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol.
 • Een vitaminetekort. Het heeft geen zin om vitaminen te slikken tegen acne.
 • Slechte hygiëne. Mensen denken dat mensen met acne hun huid niet goed schoonhouden. Ook dit klopt niet. Acne heeft niets te maken met een slechte hygiëne.
 • Zweten. Transpiratie en talgvorming hebben niets met elkaar te maken. Zweten maakt acne niet erger.
 • Spanningen of stress. Acne ontstaat niet door spanningen of stress. Eerder is het zo dat acne spanningen kan geven, als mensen zich ervoor schamen. Het lijkt er wel op dat acne erger wordt door stress .
 • Besmetting. Acne is niet besmettelijk.

Behandeling van acne

Er zijn verschillende middelen tegen acne. De huisarts schrijft waarschijnlijk eerst een lotion met benzoylperoxide of retinoïden voor. Door deze middelen schilfert de huid af. De talg kan daardoor makkelijker naar buiten. Deze middelen kunnen in het begin de huid irriteren.

Wanneer benzoylperoxide of retinoïde te weinig helpen, krijgt u ook een crème met antibiotica . Werkt deze combinatie nog steeds niet genoeg, dan krijgt u naast de lotion met benzoylperoxide of retinoïden tabletten met antibiotica. Die moet u drie tot zes maanden slikken.

Is de acne heel erg, dan kan de arts middelen met isotretinoïde voorschrijven. Isotretinoïde onderdrukt de talgproductie en werkt bijna altijd goed tegen acne. Het middel heeft alleen veel bijwerkingen. Het is zeer gevaarlijk tijdens de zwangerschap. De kans bestaat dat het kind misvormd geboren wordt. Daarom mogen vrouwen in de vruchtbare leeftijd niet zomaar isotretinoïde gebruiken. Als de arts het middel voor u echt nodig vindt, dan moet u voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Bij sommige vrouwen helpt de anticonceptiepil tegen acne.

Wat kunt u zelf aan acne doen?

U kunt zelf een aantal dingen doen om acne te verminderen:

 • Knijp gesloten mee-eters nooit uit en krab niet aan pukkels, puisten en onderhuidse bobbels. Daar kunt u ontstekingen van krijgen. Open mee-eters kunt u met een speciaal comedonenlepeltje weghalen. Dit lepeltje is te koop bij de meeste drogisterijen.
 • Houd uw huid schoon, liefst met lauw water. Gebruik geen gekleurde of geparfumeerde zeep. Droog de huid na het wassen door voorzichtig te deppen.
 • Gebruik geen vette verzorgingsproducten voor de huid en gebruik alleen make-up op waterbasis. Het is nóg beter om helemaal geen make-up te gebruiken.
 • Ga naar de huisarts als de middelen van de drogist niet helpen. Uw arts kan een behandeling voorschrijven waarbij ze rekening houdt met de ernst van uw acne. Ook kijkt ze naar de gevoeligheid van uw huid.

Verantwoordingstekst acne

De informatie over acne is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.

De teksten zijn gebaseerd op:

 • Beers, M. H. e.a. (Red.) (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Houten/Antwerpen: Bohn Stafleu Van Loghum;
 • Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG-Standaard Acne).
 • Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.
 • Informatie van de website huidinfo.
We laden de video player. Een moment geduld s.v.p..