NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Aziatisch meisje vermoord vanwege ruzie op Facebook

Nieuwsuur: "Als je een moord pleegt, ben je cool" | NOS, NTR, 27 okt 2012

Een ruzie tussen hartsvriendinnen Polly en Winsie begint met een scheldpartij op Facebook en eindigt begin dit jaar met de moord op de 15-jarige Winsie. Achteraf zeggen vriendinnen "Iedereen wist ervan". Maar hoe kon het dan zover komen? Nieuwsuur sprak met betrokkenen.

Hartsvriendinnen
Polly W. en Joyce 'Winsie' Hau waren tot december 2011 hartsvriendinnen. Ze maken deel uit van een hechte vriendenkring van Aziatische jongeren, die vaak bij elkaar komen, vooral in Rotterdam en Arnhem. De liefde tussen Polly en Winsie slaat om in haat na een ruzie op een verjaardagsfeestje in een Arnhems poolcentrum. Winsie had Polly op Facebook beschuldigd van sletterig gedrag. Polly wordt daardoor zo boos dat ze roept: "Jij moet uit mijn wereld, ik wil je nooit meer zien."

Niet serieus
De ruzie woedt voort op Facebook en via sms. Een groep vrienden bemoeit zich ermee, waardoor de ruzie verder wordt uitvergroot. Winsie wordt bedreigd, zowel op Facebook als fysiek. Ze zegt geregeld tegen vriendinnen dat ze bang is, maar die nemen haar gevoel niet serieus. "Ik stond er niet bij stil," zegt er één. Ze verwachten niet dat er echt iets zal gebeuren. "Dat dacht niemand, Polly bedreigde wel vaker mensen, niemand nam dat serieus," zegt een andere vriendin. "Er wordt zoveel op Facebook gezegd en gedreigd dat niemand daar meer in gelooft."

Aziatisch
Polly en haar toenmalige vriendje Wesley besluiten op zoek gaan naar iemand "om de klus te klaren". Ook tijdens deze zoektocht is er veel contact via de sociale media. Uiteindelijk nemen Polly en Wesley contact op met Jinghua K., die vaak met Wesley en zijn Aziatische vriendengroep op stap gaat.

Erbij horen
Jinghua woont in de omgeving van Rotterdam. Hij is dan 14 jaar en staat erom bekend dat hij goed met een mes om kan gaan. Hij is een volgzame jongen die graag bij de clan van Wesley zou willen horen. Jinghua kende ook Winsie. Nieuwsuur heeft foto's, waarbij Jinghua en Winsie gezellig samen op de bank zitten tijdens een Aziatisch feest. Jinghua is bereid de moord uit te voeren. Onduidelijk is of hij er geld voor zou krijgen, maar hogere bedragen dan 100 euro zijn niet genoemd.

Facebook
De weken voor de moord wordt er uitgebreid over gespeculeerd op Facebook. Duidelijk is dat de 15-jarige Winsie de mond moet worden gesnoerd. En Jinghua vraagt aan zijn opdrachtgever of hij "de ouders ook moet meenemen als ze thuis zijn". Opdrachtgevers Wesley en Polly zeggen slechts: "Oké". De ochtend van de moord zet een vriend van Jinghua op Facebook: "Vandaag wordt om 3 uur een meisje vermoord." Precies op dat tijdstip gebeurt het ook.

Neergestoken
Jinghua steekt Winsie neer op 14 januari van dit jaar, in de hal van haar ouderlijk huis. Haar vader raakt ook gewond. Vijf dagen later overlijdt Winsie in het ziekenhuis, haar vader overleeft de steekpartij. Hij komt ook aan het woord in de Nieuwsuur-reportage. Jinghua is inmiddels door de rechter veroordeeld tot 1 jaar cel en behandeling in een psychiatrische kliniek. Hij heeft een ernstige gedragsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de rechter kan hij niet tegen groepsdruk.

Medeplichtig
Gisteren hoorde Polly W. 5 jaar cel en tbs tegen zich eisen en het OM vindt dat ze bestraft moet worden volgens het volwassenenstrafrecht. Maandag staat haar vriendje Wesley voor de rechter voor medeplichtigheid en het uitlokken van moord. Polly heeft inmiddels de verkering met Wesley verbroken. Volgens haar advocaat, Bram Moszkowicz, is zijn cliënt een kind, dat wel toegeeft dat ze opdracht tot een moord heeft gegeven, maar dat nooit heeft gedacht dat het ook echt zou gebeuren.

Eerbetoon
Winsie zat op pianoles en danste in een streetdance-club. De meisjes van de club maakten speciaal voor Winsie een afscheidsdans, die ze voor de camera van Nieuwsuur uitvoerden.

494 keer bekeken

viewcounter