NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Praenatest voor Downsyndroom

De Vijfde Dag: Sterft Down uit door praenatest? | EO, 18 okt 2012

Met de nieuwe prenatale praenatest is rond de drie maanden al te bepalen of een ongeboren baby het syndroom van Down heeft. Ben je in de toekomst een uitzondering als je het kind houdt?

Voordat de test in Nederland beschikbaar komt, wil De Vijfde Dag de discussie openen over de medisch-ethische vragen rondom nieuwe prenatale screening. De test is al langere tijd beschikbaar in de VS en in Japan en sinds augustus ook in Duitsland. In ons buurland is de test behoorlijk omstreden, in Nederland nog verboden. Nu zijn een nekplooimeting, bloedonderzoek en daarna een vruchtwaterpunctie nog de geijkte manier om te bepalen of een kind een chromosomale afwijking heeft. Maar dit is niet zonder risico: één op de tweehonderd vrouwen krijgt een miskraam. Dat nadeel is er niet bij de nieuwe test. Daarbij is het bloed van de moeder voldoende, omdat dat het dna van de foetus bevat.

Duidelijkheid
De Vijfde Dag volgt een stel dat speciaal voor deze test naar een kliniek in Duitsland afreist. Ze willen duidelijkheid over de gezondheid van hun ongeboren baby zonder risico's te lopen. Ook gaan we langs bij een gezin met twee kinderen met Down. Van het tweede wisten ze het van tevoren. Ze zijn redelijk uniek in hun keuze het kind te houden. Negentig procent van de vrouwen in Nederland breekt de zwangerschap af als blijkt dat zij een kind met Down krijgen. De ouders die we bezoeken moeten zich soms tegenover hun omgeving verantwoorden waarom ze hun kind hebben gehouden. Als de nieuwe test de standaard wordt, weten steeds meer ouders van tevoren of ze een kind met Down krijgen. Hoe vrij ben je dan nog om te besluiten juist wel je kind te houden? In een studiogesprek bespreken we de mogelijke maatschappelijke volgen van een nieuwe screeningmethode.

871 keer bekeken

viewcounter