NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Hulplijn voor seksueel misbruikte kinderen

Schooltv-weekjournaal: Hulplijn | NTR, 12 okt 2012

Vooral kinderen die bij pleegouders of in een pleegtehuis wonen, worden niet goed beschermd. Ze worden vaker gedwongen tot seks. Politici en onderzoekers gaan nu met elkaar praten om oplossingen te vinden voor dit probleem. Een oplossing hebben ze al. De nieuwe hulplijn. Daar kunnen kinderen naartoe bellen als ze worden misbruikt.

Pleegouders of pleegtehuis
Sommige kinderen kunnen niet bij hun ouders wonen. De ouders zorgen dan niet goed voor de kinderen. Speciale organisaties en de overheid zorgen er dan voor dat de kinderen op een veiligere plek kunnen wonen. De kinderen krijgen dan bijvoorbeeld pleegouders, nieuwe ouders waar ze bij kunnen wonen. Of ze gaan met andere kinderen in een pleegtehuis wonen.

Niet veilig
Op die nieuwe plekken zou het veilig moeten zijn voor de kinderen. In het onderzoek staat dat dat niet zo is. Kinderen die in een pleeggezin of in pleegtehuizen wonen, zeggen 2,5 keer vaker dat ze slachtoffer zijn van seksueel misbruik dan kinderen die gewoon thuis bij hun ouders wonen. De meeste kinderen worden misbruikt door hun pleegbroer of zus.

Seksueel misbruik
Je wordt seksueel misbruikt als iemand anders je dwingt om bijvoorbeeld een piemel, vagina, borsten of billen aan te raken zonder dat je dat zelf wilt. Die ander dwingt je daartoe omdat hij of zij daar een lekker gevoel door krijgt. Maar dit mag dus niet. Iemand anders mag ook niet zomaar aan jouw piemel, vagina, borsten of billen zitten. Soms worden kinderen ook gedwongen om naar foto's of filmpjes te kijken van blote mensen. Dat is allemaal seksueel misbruik.

Hulplijn
Word jij seksueel misbruikt of ken je iemand die seksueel wordt misbruikt? Probeer er dan over te praten met iemand die je vertrouwt. Je juf, meester of bijvoorbeeld een tante. Ook kun je bellen naar de nieuwe hulplijn die je kunt bereiken op 0900-9999 001. Durf je dat niet? Dan kun je ook altijd nog chatten of bellen met de kindertelefoon.

85 keer bekeken

viewcounter