NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Hongaarse vrouwen gedwongen in de prostitutie

Nieuwsuur: Naar de bron van mensenhandel | NOS, NTR, 6 okt 2012

Een recordaantal prostituees klopte vorig jaar aan bij politie en hulpinstanties wegens dwang en uitbuiting. Een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor. EU-lid Hongarije is het land waar inmiddels veruit de meeste slachtoffers van deze vorm van mensenhandel vandaan komen. Nieuwsuur ging kijken.

Roma's
Velen blijken te komen uit het oosten van Hongarije, uit de regio rondom de stad Nyiregyháza. Slachtoffers én daders zijn vrijwel altijd Roma. En zo gek is dat niet, want een gemiddelde Hongaar verdient in eigen land als hij geluk heeft een paar honderd euro per maand. Dat wil zeggen als hij werk heeft. De Roma hebben dat vaak niet.

Vrijwillig?
Verslaggever Nicole Lefever en redacteur Hans Kema zochten naar de bron van het probleem. Worden de vrouwen naar de Nederlandse ramen gedwongen of begint het toch vrijwillig? En wat kan de Hongaarse overheid eigenlijk doen als iedere Hongaar vrij mag reizen naar een land waar prostitutie ook nog legaal is?

Wallen
Ondertussen zetten politie en justitie in Nederland alles op alles om deze mensenhandel te bestrijden, maar de deur voor prostituees uit dit oost-Europese land lijkt wagenwijd open te staan.

Onder meer op de Amsterdamse Wallen werken prostituees uit Hongarije. In Nieuwsuur een gesprek met Warner ten Kate van het Openbaar Ministerie belast met mensenhandel en prostitutie.

1067 keer bekeken

viewcounter