NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Slachtoffers seksueel misbruik binnen jeugdzorg

Nieuwsuur: Toezicht Jeugdzorg schoot tekort | NOS, NTR, 5 okt 2012

Een speciale commissie onder leiding van Rieke Samson presenteert aanstaande haar onderzoek naar seksueel misbruik binnen de jeugdzorg. Het gaat om minderjarigen die in de periode van 1945 tot heden zijn misbruikt in een tehuis of pleeggezin. Dat was nadat zij door de overheid uit huis zijn geplaatst. Slachtoffers doen vanavond hun verhaal.

Risico
Door onvoldoende toezicht lopen kinderen in een jeugdzorginstelling twee keer zoveel risico om misbruikt te worden als kinderen die thuis opgroeien. Voor kinderen met een verstandelijke beperking is dat risico drie keer zo groot. Dat zijn enkele conclusies van de commissie-Samson, die onderzoek heeft gedaan naar seksueel misbruik in de jeugdzorg.

Kinderen onderling
De commissie, die onder leiding staat van voormalig justitie-topvrouw Rieke Samson, is geschokt door de verhalen. Een ouderpaar kwam erachter dat hun uit huis geplaatste dochtertje misbruikt werd door de pleegvader. Twee andere slachtoffers die inmiddels volwassen zijn werden misbruikt in een instelling. Zij gaan in Nieuwsuur terug naar die instelling.

Jeugdzorg
De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun taak om kinderen die uit huis zijn geplaatst een veilige omgeving te bieden. Eén van de slachtoffers laat weten dat Jeugdzorg meer bescherming had moeten bieden. Dagelijks voelen zij nog de gevolgen van wat hun is aangedaan. Eén van de slachtoffers zegt daarom blij te zijn met het onderzoek van de commissie-Samson.

Meldpunt
Sinds 1 oktober bestaat er een meldpunt voor slachtoffers. De hulppost valt onder Slachtofferhulp Nederland en is speciaal bedoeld voor meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst.

Volgens oprichter Rieke Samson komen nog dagelijks meldingen binnen. Tot nu toe zijn het er achthonderd. Samson beseft dat er meerdere meldpunten zijn, maar die zijn voornamelijk bedoeld voor actuele gevallen. Dit meldpunt stelt zich op voor slachtoffers die de tijd nodig hebben over hun ervaring te praten. De meeste melders zijn dan ook vijftigplussers, die op jonge leeftijd zijn misbruikt.

Hulp
Niet alleen het aantal meldingen, maar ook het soort meldingen schokt Rieke Samson. Om die reden benadrukt ze dan ook de noodzaak van intensieve psychische hulp. Het niet juist verwerken van de problemen zou later kunnen leiden tot depressiviteit, bindingsproblemen en angsten. De hulp zou echter te duur zijn geworden nu therapie niet meer valt onder de ziektekostenverzekering. Volgens Samson zijn er mensen die de hulp dan laten schieten.

217 keer bekeken

viewcounter