NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

De zorg om en voor veel te dikke Amerikanen

Nieuwsuur: De 'dikste' stad van de VS:De zorg om en voor veel te dikke Amerikanen | NTR, 2 okt 2012

Belangrijk thema bij de Amerikaanse verkiezingen is de gezondheidszorg en vooral de kosten daarvan. Nieuwsuur correspondent Tom Kleijn was in Mississippi, de 'dikste staat' van Amerika en in Memphis, de 'dikste stad' van het land. Ze gingen er hamburgers eten, van vier kilo per stuk.

Medicare
Zowel president Obama als Mitt Romney is van mening dat het zorgstelsel grondig moet worden hervormd. Medicare heet het zorgstelsel waar 46 miljoen vooral oudere Amerikanen van afhankelijk zijn voor hun gezondheidszorg. Het is een log en verouderd systeem dat lijdt onder fraude en bureaucratie. Paul Ryan, Romneys kandidaat voor het vice-presidentschap, wil het systeem omvormen tot een stelsel waarbij iedere Amerikaan een bedrag krijgt waarvoor hij zelf zorg kan inkopen. Onbespreekbaar, zegt Obama. Amerikanen hebben hun hele leven premie afgedragen voor Medicare en zij mogen niet worden overgelaten aan de markt.

Te duur
Intussen vergrijst Amerika, komen er steeds meer mensen die gebruik gaan maken van Medicare en is het systeem in zijn huidige vorm over een paar jaar simpelweg te duur geworden.De grootste kostenpost binnen Medicare zijn behandelingen en operaties als gevolg van overgewicht. Een meerderheid van de Amerikanen is (veel) te dik.

273 keer bekeken

viewcounter