NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Natuurlijke spermadonor: man met 100 kinderen

Nieuwsuur: De man met 100 kinderen | NTR, 24 sep 2012

Als spermadonor heeft hij bijna honderd kinderen verwekt: de onopvallende stadsgids Ed Houben uit Maastricht. Zijn leven als donor is het onderwerp van de documentaire 'De man met 100 kinderen'. Nieuwsuur spreekt met Houben.

De 42-jarige historicus begon op 29-jarige leeftijd met het doneren van sperma. Hij zegt dat hij vooral anderen wil helpen. "Het uiteindelijke oordeel moet komen van de kinderen, die of zeggen: 'daar heb je iets goeds gedaan, of ik ben niet zo blij te bestaan'."

Methode
Eerst was Houben een reguliere donor bij een spermabank. Toen hij daar niet meer mocht doneren, ging hij als privé-donor verder. Saillant detail is dat hij zijn zaad niet alleen aanbiedt in een potje, maar ook via de natuurlijke manier, seks dus. Dat gebeurt de laatste jaren in ongeveer de helft van de gevallen. Houben biedt zijn diensten gratis aan en ontvangt mensen met een kinderwens bij hem thuis. Gemiddeld gaat het om vijftien wensouders (stellen plus alleenstaanden) die per maand bij hem langskomen. Hij werkt niet alleen met Nederlanders. Zo lopen er kinderen van hem rond in bijvoorbeeld België, Italië, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Spanje.

Contact
Houben biedt zich aan op zijn eigen website. Hierop schrijft hij: "Toen ik hoorde dat er mensen zijn, die een kind een eerlijke kans willen geven in het leven en veel liefde maar dat deze hartenwens niet uit kon komen, vond ik dat een treurige gedachte." Ook noemt hij het een "onvervreemdbaar recht" dat kinderen met hun zaaddonor in contact kunnen komen. Houben wil dat de kinderen, waarvan hij de biologische vader is, al jong met hem in contact kunnen komen, indien gewenst. Hij organiseert jaarlijks een bijeenkomst voor zijn nakomelingen en de ouders die daar behoefte aan hebben.

730 keer bekeken

viewcounter