NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Nieuwsuur Politiek: het zorgdebat

Nieuwsuur: Politiek - het zorgdebat | NTR, 5 sep 2012

De zorg is een heet hangijzer in de aanloop naar de verkiezingen 2012. De kosten rijzen de pan uit, maar hoe moet de pijn verdeeld worden? Een uitgebreid debat over de zorg tussen demissionair minister Edith Schippers (VVD), SP-Kamerlid Renske Leijten, CDA-running mate Mona Keijzer en Fleur Agema (vice-fractievoorzitter PVV)

Gisteren, 4 september 2012, debatteerden de lijsttrekkers in Carré. Over de oplopende kosten in de zorg was Rutte in de Amsterdamse schouwburg helder: "Het eerlijke verhaal is dat de zorgkosten de komende jaren zullen stijgen". Hij vindt dat alle patiënten meer moeten gaan betalen; Samsom, Roemer en Sap pleiten ervoor dat de laagste inkomens worden ontzien. Tijdens het Radio 1-debat afgelopen maandag ging het ook over de zorg. Sybrand Buma (CDA) zei te vrezen dat de wachtlijsten weer langer worden. "Daar mogen wij niet naar terug. We hebben een systeem om voor te vechten." Samsom vindt dat de eigen bijdrage omhoog moet voor veelverdieners. "Als je bij ons meer verdient dan mag je ook meer bijdragen," aldus de PvdA-leider in hetzelfde debat.

AWBZ-tekort
De afgelopen tien jaar stegen de uitgaven aan langdurige zorg in het kader van de AWBZ met 38 procent. Vorig jaar bedroeg het tekort voor de AWBZ (zorg voor ouderen en gehandicapten, thuiszorg en psychiatrie) 3,3 miljard euro. 2011 was daarmee het derde jaar op rij dat het tekort meer dan drie miljard euro bedroeg. Dat meldde het CBS maandag. Belangrijke oorzaak van de stijgende zorgkosten is de vergrijzing. Ook de toename van het aantal chronisch zieken, die door medische vooruitgang langer blijven leven, draagt bij aan de stijgende kosten.

Artsen
Vandaag bleek dat de steun voor de VVD onder artsen en medisch studenten afneemt. Medisch Contact, een vaktijdschrift voor artsen, schrijft dat in 2010 de VVD onder medici nog het populairst was; nu lijkt dat D66 te worden. Hetzelfde tijdschrift meldde maandag dat driekwart van de artsen en studenten geneeskunde de marktwerking in de zorg wil afschaffen.

172 keer bekeken

viewcounter