NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

VUmc onder verscherpt toezicht

Nieuwsuur: VUmc onder verscherpt toezicht | NTR, NOS, 21 aug 2012

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vreest dat de veiligheid van patiënten van het VUmc in Amsterdam gevaar loopt en heeft het ziekenhuis daarom onder verscherpt toezicht geplaatst. Wilna Wind, directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is te gast.

Verstoorde werkrelatie

De inspectie heeft de maatregel genomen vanwege de verstoorde werkrelatie tussen chirurgen in het ziekenhuis. Als reactie voert het VU medisch centrum tijdelijk geen longoperaties uit. Het Amsterdamse ziekenhuis wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg daarmee de ruimte geven een onderzoek uit te voeren naar het conflict tussen artsen op de afdeling.

Conflict

De inspectie had om opheldering gevraagd bij het bestuur over een conflict dat er zou zijn tussen medisch specialisten. Het ziekenhuis heeft de IGZ verkeerd voorgelicht, zo is duidelijk geworden. Gisteren heeft de inspectie een brief van chirurgen ingezien over het conflict, die door het bestuur van het ziekenhuis was achtergehouden.

"Omdat de inspectie onvoldoende vertrouwen in het bestuurlijk optreden van de bestuurder heeft en vanwege het mogelijke risico voor de patiëntveiligheid, heeft de inspectie het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld", zo schrijft de inspectie vandaag.

Op peil

De Inspectie schrijft dat de Raad van Bestuur de communicatie en samenwerking tussen de medisch specialisten weer op een zodanig peil moet brengen dat een ieder op zijn vakgebied zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de patiënt waar kan maken en de patiëntveiligheid naar het oordeel van de inspectie weer voldoende geborgd is.

72 keer bekeken

viewcounter