NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Uitgehuwelijkte Sarah doet haar verhaal

Nieuwsuur: Uitgehuwelijkte Sarah doet haar verhaal | NTR, NOS, 13 aug 2012

Zestien jaar oud is Sarah als ze door haar familie wordt uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man. Ze wordt verkracht en raakt depressief. Naar schatting tientallen meisjes ondergaan ieder jaar hetzelfde lot. Vanavond vertelt Sarah haar verhaal in Nieuwsuur, in de hoop andere meisjes eenzelfde lot te besparen.

Twee jaar is Sarah, Nederlandse van Somalische afkomst, gedwongen getrouwd met een twintig jaar oudere man in Mogadishu. Met hulp van Shirin Musa van Femmes For Freedom (FFF) weet Sarah uiteindelijk te vluchten en het vliegtuig te nemen.

Ambassade

Maar het vluchten is bepaald geen sinecure. Sarah heeft de Nederlandse nationaliteit en zou dus hulp kunnen vragen bij een ambassade, maar in Mogadishu wordt Nederland niet vertegenwoordigd. En toen Sarah een jaar eerder de ambassade in Addis Abeba wist te bereiken, werd ze niet geholpen omdat ze minderjarig was.

Toestemming

Om bij de ambassade een nieuw paspoort aan te vragen, noodzakelijk voor de reis naar Nederland, moet Sarah toestemming van haar ouders hebben. Maar die probeert ze juist te ontvluchten. "Ik moest mijn hele levensverhaal op papier zetten. Maar de bereidheid te helpen was er niet. Ik hoorde ze zeggen dat ze altijd die rotzooi van die Somaliërs moeten opruimen en tickets moeten kopen voor hun kinderen naar Nederland," vertelt ze later aan de Volkskrant . Na een maand af en aan om hulp vragen ontdekt haar schoonfamilie haar en wordt ze teruggebracht bij haar man.

Schuiladres

Uiteindelijk lukt het Sarah dus om naar Nederland te vluchten. Haar ticket wordt betaald door Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON). In Nederland verblijft ze op een schuiladres, bang om ontdekt te worden door haar familie.

Taskforce

Naar aanleiding van het relaas van Sarah stelde de PvdA Kamervragen over het beleid ten aanzien van gedwongen huwelijken. De partij pleit onder meer voor een taskforce die zich specialiseert in dit soort zaken. In Groot-Brittannië is zo'n taskforce al actief. Meisjes in dezelfde situatie als Sarah kunnen door de Britse overheid binnen een week worden teruggehaald.

Toekomst

Sarah denkt nu op haar schuiladres na over de toekomst. Ze wil graag studeren en aan het werk gaan. "Aan een man moet ik niet denken. Misschien over twintig jaar weer."

De naam Sarah is om veiligheidsredenen gefingeerd.

271 keer bekeken

viewcounter