NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Zorg kan miljarden goedkoper

Nieuwsuur: Zorg kan miljarden goedkoper | NOS, NTR, 10 aug 2012

Beloon artsen als zij onnodige behandelingen, doorverwijzingen en onderzoeken voorkomen. Daarmee kan de zorg volgens oud-minister Klink miljarden besparen.Nieuwsuur spreekt met artsen in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. In de studio reageert gynaecoloog Jan Kremer. Hij werkte mee aan het rapport.

Het zou volgens onderzoeksbureau Booz & Company, waar Klink werkt, vier tot acht miljard euro kunnen schelen als artsen doelmatiger werken. In plaats van het aantal verrichtingen moet de kwaliteit van de verrichtingen worden beloond, betoogt Klink in het rapport.

Voorlichten
"Een specialist zou moeten worden betaald voor de tijd die nodig is om een patiënt voor te lichten over de voor- en nadelen van operaties en behandelingen in plaats van alleen te betalen voor behandelingen," aldus Klink. Hij vindt verder dat apotheken erop moeten toezien of patiënten hun medicijnen wel innemen. Ook op die manier kunnen de kosten worden teruggedrongen.

Schippers positief
Klinks opvolger, demissionair VVD-minister Schippers, ziet wel wat in de ideeën. De minister was al van plan om experimenten uit te gaan voeren met financiering op basis van resultaat in plaats van de behandeling zelf.Politiek Den Haag steggelt al jaren met de stijgende zorgkosten. Ook voor de komende verkiezingen staat het onderwerp hoog op de agenda. Gezondheidszorg kost de samenleving nu zo'n 70 miljard euro per jaar en dat bedrag neemt de komende jaren enorm toe.

88 keer bekeken

viewcounter