NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Jeugd-obesitas is kindermishandeling

Nieuwsuur: 'Jeugd-obesitas is kindermishandeling' | NTR, NOS, 12 jul 2012

Ouders in Amsterdam die niets aan ernstig overgewicht bij hun kinderen doen, krijgen te maken met de kinderbescherming. Wethouder Eric van der Burg (VVD) noemt jeugd-obesitas kindermishandeling, zo staat vandaag in Het Parool. Zware gevallen geven we aan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam, zegt hij vanavond in Nieuwsuur.

Schrikbarende toename

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) maakt zich grote zorgen over de in zijn ogen schrikbarende toename van te dikke kinderen in Amsterdam. Hij maakt zich sterk om de ernst van de zaak aan inwoners van de stad duidelijk te maken. Dit kan ertoe leiden dat kinderen onder toezicht komen van Bureau Jeugdzorg.

Kleuters

In Amsterdam lijdt 27 procent van de kinderen aan overgewicht of obesitas. In Nieuw-West, Zuidoost en Noord loopt dat op tot veertig procent. Van der Burg: "Van alle vijfjarige Amsterdamse kinderen heeft 5,5 procent obesitas. Dat zijn 426 kleuters. Bij de tienjarigen is dat gemiddeld zeven procent. Tel je de kinderen van alle jaargangen bij elkaar op, dan kom je op duizenden obese kinderen."

Ontwikkeling

De kinderbescherming heeft dit jaar drie kinderen uit één gezin onder toezicht gesteld van een voogd (jeugdzorg) omdat ze veel te dik zijn. De ouders gingen tegen de beslissing in beroep bij het gerechtshof maar de kinderbescherming kreeg gelijk: ze moeten gehoor geven aan aanwijzingen van de voogd zodat de kinderen afvallen. Het ernstige overgewicht zou hun ontwikkeling bedreigen.

Maar wat is té dik en is een kind niet nóg slechter af zonder z'n ouders? Eric van der Burg is te gast.

202 keer bekeken

viewcounter