NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Seksueel misbruikslachtoffer wil vervolg oud-kardinaal

Nieuwsuur: Slachtoffer: vervolg oud-kardinaal Simonis | NTR, 14 mei 2012

De uitspraak 'Wir haben ess nicht gewusst' blijft voormalig aartsbisschop Simonis achtervolgen. Hij zou hebben gelogen toen hij vorig jaar zei dat hij slechts vaag iets had gehoord over het seksuele misbruik door pater Jan N.. Gideon Uvyn, één van de vele slachtoffers van deze geestelijke, start een gerechtelijke procedure om justitie te dwingen Simonis alsnog te vervolgen.

Justitie ziet onvoldoende aanleiding voor vervolging, zo bleek vorige maand. Slachtoffer Uvyn weigert zich daar bij neer te leggen en start vandaag een zogeheten artikel 12-procedure om justitie te dwingen, Simonis toch te vervolgen.

Aangifte
Uvyn deed december vorig jaar aangifte van meineed door Simonis bij het Openbaar Ministerie in Breda. De aangifte draaide met name om de uitspraak van Simonis dat hij als verantwoordelijk bisschop van Rotterdam in de jaren '70 weinig tot niets zou hebben geweten van het seksueel misbruik door een pater in Rijswijk, de inmiddels overleden pater Jan N. Deze pater kon later in Terneuzen aan de slag en zou daar onder anderen Gideon Uvyn seksueel misbruiken. De advocaat van Uvyn, Niels van Schaik, zegt vanavond in Nieuwsuur: "Simonis ontkent er destijds als bisschop van Rotterdam iets over gehoord te hebben terwijl de commissie-Deetman zegt: van alle gevallen die door ons zijn onderzocht, werd de bisschop op de hoogte gebracht. En één van die onderzochte gevallen is pater Jan."

Verwijt
Gideon Uvyn verwijt Simonis en de kerk dat het 'zijn' dader in het verleden overplaatste. "In Rijswijk maakte hij slachtoffers. Daarna is hij overgeplaatst naar Terneuzen en kon opnieuw zijn gang gaan, terwijl bekend was dat er meerdere slachtoffers waren." Volgens advocaat Van Schaik zijn er meer voorbeelden van meineed die de artikel 12-procedure onderbouwen. Zo beweerde Simonis dat niet eerder dan begin jaren '90 op bisschoppenconferenties over seksueel misbruik binnen de kerk werd gesproken. Het rapport van de commissie-Deetman stelt echter dat er al in 1954 over gesproken werd, en ook in 1989. Ook zei Simonis nooit functioneel contact te hebben gehad met de religieuze congregatie van Salesianen, waar Pater Jan N. toe behoorde. Deetman stelde vast dat Simonis over een ander pater wel contact had met deze congregatie.

72 keer bekeken

viewcounter