NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Ziek door isolatie met pur?

Nieuwsuur: Strengere eisen nodig bij PUR-isolatie | NTR, 3 mei 2012

Truce en Karel Thier kunnen al negen maanden hun huis niet in, omdat ze dan meteen allerlei ziekteverschijnselen krijgen die zij toeschrijven aan de isolatie met pur.

Bij het isoleren van huizen met pur (polyurethaanspray) zouden veel strengere voorschriften moeten gelden. Bewoners moeten hun huis verlaten en pas terugkomen als de pur helemaal is uitgehard. Dit kan 72 uur duren. Dat zegt dr. Atie Verschoor, deskundige op het gebied van gevaarlijke stoffen en gezondheidseffecten, naar aanleiding van een conflict over pur-isolatie in Noord-Holland.

Bij pur-isolatie wordt in de spouwmuur of onder de vloer een isolatielaag aangebracht. Die laag wordt gevormd door twee bestanddelen (di-isocyanaat en polyol) in een spray bij elkaar te brengen. De stoffen gaan ter plaatse een chemische reactie aan en harden uit tot ze een isolerende laag vormen die lijkt op hard piepschuim. In Nederland gebeurt dit duizenden keren per jaar. NUON adverteert er uitgebreid mee op televisie. Volgens de sector is het een volkomen onschuldig procedé.

Gevaarlijk
Daar denkt Verschoor van onderzoeksbureau ECEM heel anders over. Zij vindt het een gevaarlijk proces. 'Je brengt een kleine chemische fabriek in je huis, met alle gevaren van dien', zo zegt ze. Met name di-isocyanaat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze wijst op Amerikaanse wetenschappelijke literatuur waarin schadelijke effecten van het sprayen met PUR zijn beschreven. De Environmental Protection Agency, de Amerikaanse variant van het RIVM, adviseert ook om ten tijde van het uithardingsproces buitenshuis te verblijven. Volgens sommige fabrikanten kan de wachttijd oplopen tot 72 uur.

Ventileren
Verschoor vindt ook dat bewoners het advies moeten krijgen om hun huis helemaal schoon te maken en langdurig te ventileren zodat alle mogelijk gevaarlijk stoffen verdwijnen. De PUR-sector wijst er op dat er verder geen klachten bekend zijn.

1008 keer bekeken

viewcounter