NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Zelfbeschadiging: wie doen het en waarom?

De Vijfde Dag: Zelfbeschadiging niet alleen onder jonge meisjes | EO, 12 apr 2012

Per jaar worden er in Nederland meer dan 15.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege zelfbeschadiging. Wie zijn deze mensen en waarom beschadigen zij zichzelf?

De Vijfde Dag ging op onderzoek uit en ontdekte dat het klassieke beeld van jonge onzekere meisjes niet klopt. Het zijn juist vooral 40-plussers die zichzelf beschadigen. Hoe komt dat? Jos Govers, psychotherapeut en hoofdbehandelaar in de Haagse zorginstelling Impegno geeft in de uitzending tekst en uitleg.

Wat is zelfbeschadiging?
De term zelfbeschadiging is de vertaling van het Engelse self-harm en omvat alle gedragingen die verwondingen/letsel aan de eigen huid of het lichaam toebrengen. Zelfbeschadiging komt vaker voor dan je denkt. Veel mensen lukt het om hun verwondingen te verbergen. Angst en schaamte dwingen mensen ertoe hun zelfbeschadiging geheim te houden. Onbegrip van de omgeving en hulpverlening draagt nog eens bij aan de gevoelens van schaamte. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat mensen die zichzelf beschadigen geen pijn voelen. Ze voelen wel degelijk pijn, maar het moment waarop kan verschillen. Ook is het niet zo dat mensen die zichzelf beschadigen per definitie gek zijn, of een gevaar voor anderen vormen.

1611 keer bekeken

viewcounter