NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Steeds vaker Ritalin voor jonge kinderen

Nieuwsuur: Ritalin bij kleuters | NOS, NTR, 10 mrt 2012

In 2010 slikten ruim 800 kleuters in Nederland het geneesmiddel Ritalin. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot ruim duizend. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur in samenwerking met de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

In Nieuwsuur vertelt een moeder dat Ritalin bij haar kleuter alleen maar nadelige gevolgen had. Volgens de moeder leidde het tot agressie en verdriet.

ADHD
Ritalin wordt vooral voorgeschreven aan kinderen die extreem druk zijn of zich niet kunnen concentreren. Zij hebben dan de diagnose ADHD. Volgens de bijsluiter van de fabrikant Novartis mag Ritalin alleen worden voorgeschreven aan kinderen boven de 6 jaar. "Er is nooit enig onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het middel geschikt is voor kleuters en of het bij hen effect heeft. Daarom is het middel in Nederland voor kleuters niet geregistreerd," aldus een woordvoerder van Novartis.

Noodgevallen
De meeste psychiaters in Nederland schrijven Ritalin bij kleuters alleen voor in 'noodgevallen'. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zegt in Nieuwsuur: 'Kinderen onder de 6 jaar mogen 't niet krijgen omdat het niet getest is. We weten niet wat het met de hersens van kinderen doet. Het kan superschadelijk zijn.'

Verbod
Bouwmeester pleit voor een totaalverbod, en vindt dat het middel ook niet in noodgevallen aan kleuters mag worden voorgeschreven. "Ik ga de minister meteen vragen te stoppen. We gaan geen medicatie geven waarvan het handelsregister zegt: je mag het niet doen. Dus minister: stop meteen en zorg dat ouders en school alternatieven bieden in plaats van pillen."

Zorgen
Minister Schippers laat weten dat ze eerst met huisartsen en psychiaters in overleg gaat voordat zij maatregelen neemt. Wel laat de bewindsvrouw weten dat ze zich morgen maakt over de sterke toename van ADHD-medicijnen.

Op dit moment wordt Ritalin aan 150.000 mensen voorgeschreven, vooral aan kleuters en jongeren. Elke maand komen er bijna 20.000 kinderen bij.

Rugzakje
Kinderen met gedragsproblemen kunnen in aanmerking komen voor leerlinggebonden financiering, het 'rugzakje'. Zij hoeven dan niet naar het speciaal onderwijs, maar krijgen een extra bijdrage zodat een reguliere school aanvullende hulp kan bieden. Een kind met de diagnose ADHD krijgt meestal zo'n rugzakje. Daardoor wordt het aantrekkelijk om de diagnose te stellen.

DBC
Door een diagnose-behandelcombinatie-systeem (DBC) wordt een behandeling in Nederland pas vergoed als een diagnose gesteld wordt. Zo ligt er ook een druk op deskundigen om de diagnose zo snel mogelijk te stellen.

Druk
Ouders voelen zich vaak door de omgeving onder druk gezet hun kind Ritalin te geven. Nathalie Kriek, moeder van drie kinderen, vertelt vanavond in Nieuwsuur hoe een leerkracht haar pushte om haar jongste zoontje aan de Ritalin te krijgen. Omdat zij dit weigerde, kreeg zij geen rugzakje toegewezen. Naar aanleiding van haar ervaringen schreef zij het boek 'Hoezo ADHD, praktische wegwijzer bij een gedragsprobleem'.

842 keer bekeken

viewcounter