NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Totaal resistente tbc-bacterie in India

Nieuwsuur: Totaal resistente tbc in India | NTR, 23 jan 2012

Nieuwsuur maakte een reportage in Mumbai, India, waar een volledig resistente tuberculose-bacterie opdook. In de studio een gesprek met longarts en tuberculose-onderzoeker Martin Boeree. Hoe bedreigend is deze uitbraak en wat kunnen we er van gaan merken in Nederland?

Tuberculose (tbc of kortweg tb) kwam vooral vroeger in Nederland voor. Maar nog steeds zijn er in Nederland jaarlijks 1000 patiënten. Wereldwijd gaan er 1,4 miljoen mensen aan dood.

Resistent
De bacterie wordt steeds resistenter, en ook in Nederland duikt de resistente vorm op. Medicijnen werken dan niet goed meer. In India dook afgelopen december een volledige resistente vorm op: geen enkel middel werkt. Ongeveer 30 procent van de patiënten met een resistente vorm van de ziekte gaat eraan dood. In ontwikkelingslanden ligt het sterftecijfer hoger. Bronnen in India hebben het tegen Nieuwsuur over zo'n 60-70 procent.

Mutatie
Dr. Zarir Udwadia van het Hinduja Ziekenhuis in Mumbai ontdekte de totaal resistente stam bij twaalf patiënten. "De tuberculose bacterie is duidelijk gemuteerd. Het verschijnen van deze totaal resistente vorm heeft hevige implicaties voor de publieke volksgezondheid," aldus dr. Udwadia. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het over 'gewone' tuberculose, multi drug resistente tuberculose (MDR) en extreme drug resistente tuberculose (XDR). Volgens dr. Udwadia is dit een nieuwe variant, TDR, oftewel totale resistente tuberculose. De Indiase regering houdt het er voorlopig op dat TDR geen officieel erkende benaming is en dat het hier dus een XDR variant betreft. Het Center for Disease Control in Amerika bevestigt echter dat het er echt op lijkt dat deze variant volledig resistent is.

Overdraagbaar
Tuberculose is overdraagbaar via de lucht, zoals een verkoudheid of de griep. Van de mensen die geïnfecteerd raken, krijgt ongeveer tien procent de ziekte. Niet resistente tuberculose is goed te behandelen met een intensieve antibiotica-kuur van een half jaar. Desalniettemin gaan er wereldwijd 4000 mensen per dag dood aan de ziekte, voornamelijk in ontwikkelingslanden en vaak in combinatie met HIV. De bacterie tast meestal de longen aan, maar het kan zich ook verspreiden door het lichaam en bijvoorbeeld hersenvliesontsteking veroorzaken.

192 keer bekeken

viewcounter