NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Winterdepressies

Dokter Ted: KoffieMAX - Winterdepressie | MAX, 18 jan 2012

Blue Monday is achter de rug, toch hebben veel mensen in de wintermaanden vaak last van een winterdipje. Samen met Yvon Nijenhuis, die last heeft van een winterdepressie, geeft dokter Ted uitleg.

Een depressie is meer dan verdriet of somberheid. Als je depressief bent heb je nergens zin in, is niets meer leuk, zie je op tegen alles, geniet je nergens meer van, smaakt het eten niet meer en zie je geen toekomst meer. Je voelt je moe en lusteloos, je hebt nergens meer belangstelling voor, je kan je minder goed concentreren. Je wordt traag, ook in je denken, soms juist rusteloos en snel geïrriteerd. Je slaapt slecht of juist erg veel. Vaak voelen mensen zich schuldig aan van alles en nog wat. En dat dan weken achter elkaar en gaat het je normale bezigheden beïnvloeden.

Iedereen heeft wel van die dagen, na een flinke teleurstelling bijvoorbeeld, maar als het lang aanhoudt spreek je van een depressie. De oorzaak kan van alles zijn: tegenslag of verdriet over verlies van werk of een geliefde; onverwerkte stress uit het verleden, een moeilijke jeugd. Soms is er geen enkele aanleiding en dan overkomt het je zo maar. Dat zijn vaak de erfelijke vormen. Er spelen chemische stoffen in de hersenen een rol, neurotransmitters noemen we dat. Bij sommige mensen treedt dat altijd op in de winter. Dan speelt tekort aan zonlicht soms een rol. Dan spreek je van een winterdepressie. Wat zijn de symptomen van een winterdepressie?

Je ziet vaak meer vermoeidheid en slaperigheid optreden. Vaak ook concentratieverlies. Opeens kun je wel 12 uur slapen en vaak treedt er ook een vergrote eetlust op. Moeheid is een belangrijk verschijnsel. 3% van de mensen heeft daar last van. Datzelfde percentage vonden we ook in het MAX opiniepanel. We spreken van een winterdepressie als dat een paar jaar achter elkaar optreedt.

Is een 'winterdip' te vergelijken met een winterdepressie?
Als zulke verschijnselen kort duren, kun je van een dip spreken. Pas als de verschijnselen langer duren, spreken we van een depressie. In het MAX opiniepanel bleek dat wel 27% van de mensen weleens een winterdip voelen.

Kan een winterdepressie behandeld worden?
Je kan van alles aan een depressie doen. Vaak gaat het vanzelf over, maar soms kun je het herstel versnellen. Stel jezelf niet te hoge eisen. Praat erover, over je verdriet bijvoorbeeld. Of over nare ervaringen uit het verleden. Dat kan met de huisarts of met een psycholoog. Soms helpen medicijnen, antidepressiva, daarbij en soms zijn die echt nodig om zover uit de depressie te komen dat je tenminste weer ruimte voor een gesprek hebt, maar vaak duurt het 4-6 weken voor dat antidepressiva gaan werken.

Bij mensen met een typische winterdepressie helpt blootstelling aan daglicht. Elke dag een goede wandeling maken, bijvoorbeeld, liefst in het heldere ochtendlicht. Maar je kan het ook met kunstlicht doen. De zonnebank is daarvoor niet geschikt, want dat is UV licht en dat is juist erg schadelijk voor de ogen. De lamp die je gebruikt moet wel sterk genoeg zijn en je moet er dicht op zitten en er goed in kijken, want de werking gaat via belichting van het netvlies. Elke dag 45 minuten en een week zou al voldoende zijn. De precieze werking is onbekend, maar het heeft wat met melatonine te maken en met andere hormonen die onder invloed van licht ontstaan in het lijf. Sommige mensen kunnen dat niet verdragen of is het slecht voor de ogen, dus je moet dat wel goed uit laten zoeken van tevoren.

Kun je zelf nog iets doen om het te voorkomen?
Je kunt tegenwoordig op internet allerlei sites vinden met testjes voor depressie en tips over hoe dat te voorkomen. Internet leent zich ook goed voor therapie op afstand. Belangrijk is dat je niet bij de pakken gaat neerzitten. Probeer een dagstructuur aan te brengen, met regelmatige lichaamsbeweging en plan leuke dingen, ook al heb je nergens zin in. Drink niet teveel alcohol. Vaak is doorwerken ook verstandig, al is het op een lager pitje. Probeer met anderen over je situatie te praten. Vaak zal blijken dat je veel dingen te somber inziet.

Tips voor de mensen die last hebben van een winterdipje
Voldoende bewegen, gezonde voeding, duidelijke dagstructuur, plan leuke dingen en stel jezelf geen hoge eisen.

231 keer bekeken

viewcounter