NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Jicht

Dokter Ted: KoffieMAX: Jicht | MAX, 7 dec 2011

Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Over deze pijnlijk aandoening vertellen huisarts Ted van Essen en een jicht-patiënt.

Oorzaken
Zo'n ontsteking kan allerlei oorzaken hebben, maar als het door urinezuurkristallen komt, noemen we het een jichtaanval. Bij jicht is meestal één gewricht aangedaan, meestal de grote teen. Het ontstaat vrij snel, binnen een dag, of u wordt ermee wakker. Een aanval duurt ongeveer 1 tot 3 weken. Het gewricht hoort dan weer helemaal normaal te zijn. Zo'n aanval kan steeds vaker voorkomen en dan kan het gewricht op den duur wel kapot gaan.

Is jicht erfelijk?
Ja, wel een beetje. Maar het komt ook voor wanneer het niet in de familie voorkomt. Het is eigenlijk niet precies bekend waarom sommige mensen last krijgen van dat urinezuur. De helft van de mensen met jicht heeft ook een hart- of vaataandoening. Ook als u voor hoge bloeddruk behandeld wordt, heeft u meer kans om het te krijgen. Meestal zijn patiënten zo tussen de 30 en de 60 jaar. Zo'n 2% van de mensen heeft er last van. Over het algemeen komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Het zit vooral in de tenen. Komt het ook in andere gewrichten voor?
In 60% van de gevallen zit het in de grote teen. Maar het kan ook beginnen in de enkel, de knie of de pols. Meestal is het urinezuur in het bloed verhoogd. Dat kan dus erfelijk zijn, maar ook spontaan voorkomen of door bepaalde medicijnen of verminderde functie van de nieren. Het urinezuur is eenvoudig in het bloed te meten. Dat urinezuur kan neerslaan als een kristal, in een gewricht en dat geeft dan die ontsteking.

Wat zijn jichtknobbels?
Dat zijn ophopingen van urinezuurkristallen in de huid. Zo'n 10% van de mensen die aan jicht lijden krijgt die op den duur. Die knobbels kunnen zitten in de tenen of de vingers, maar ook in de oorschelp of de elleboog.

Dat urinezuur is een soort witte substantie, die wat kan lekken uit die bobbels als ze kapot gaan. Ze kunnen geen kwaad, maar het is wel een reden om medicijnen te nemen om het urinezuur te verlagen. Dat geldt ook als meer dan drie keer per jaar een aanval heeft; dan moet u de medicijnen, bijvoorbeeld allopurinol, levenslang gebruiken. Want stopt u, dan komen de aanvallen vaak weer terug.

Afvallen helpt, maar is er nog meer aan te doen?
Afvallen helpt, maar u moet het niet te snel doen. Daar kunt u je juist een aanval van krijgen. Het is verstandig om een ontstoken gewricht wat te koelen met ijs of een natte handdoek en rust te geven om de pijn te vermijden. Soms moeten de medicijnen tegen hoge bloeddruk worden aangepast. Een aanval kunt u goed bestrijden met ibuprofen of diclofenac. Dan moet u wel uitkijken voor de maag en er maagbeschermers bij nemen. Neem medicijnen vooral in overleg met uw huisarts. Een korte kuur met prednison of een injectie kan ook helpen. Ook dit alleen in overleg met de huisarts. Soms wordt er colchicine voorgeschreven. Dat is een heel oud middel dat wordt gewonnen uit de herfsttijloos (dit is een plant). Dit middel kent wel wat bijwerkingen.

802 keer bekeken

viewcounter