NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Eerste eicelbank van Nederland

Nieuwsuur: Eerste eicelbank van Nederland | NOS, NTR, 24 nov 2011

Het UMC, Utrechts Medisch Centrum, start begin volgend jaar met de eerste Nederlandse eicelbank. Dat meldt de Utrechtse gynaecoloog, prof.dr. Bart Fauser vanavond in Nieuwsuur.

Onvruchtbare vrouwen die een eicel van een ander willen, kunnen in Nederland nergens terecht. Dus zoeken ze hun toevlucht tot klinieken in het buitenland, of op internet. Fauser: "Ik vind dat het hoog tijd wordt dat we ook in Nederland een eicelbank opzetten. Tenminste één, wellicht meerdere. Dan nemen we het heft zelf in handen. Dan gaan we het zelf goed organiseren. Inclusief een redelijke onkostenvergoeding en adequate voorlichting zodat we niet mensen naar het buitenland drijven of het zelf laten opzoeken via internet."

Regelgeving

Commerciële donatie van lichaamsorganen is verboden in Nederland, Fauser wil daarom aan de donoren een onkostenvergoeding geven. "De donor krijgt in Utrecht bij ons een vergoeding, die in Europees verband ook gezien wordt als een redelijke vergoeding en dat is een bedrag van duizend euro. Dat mag volgens Europese regelgeving waar de Nederlandse politiek zich ook aan gecommitteerd heeft."

Illegale handel

Bij gebrek aan een eicelbank is op speciale sites nu nog een levendige illegale handel gaande in eicellen, voor bedragen van minimaal 3000 euro.Deze week ging er zelfs een commerciële website online, die mannen en vrouwen met een kinderwens voor veel geld aan elkaar koppelen. Onbekend is hoe vaak het gebeurt, maar in Nieuwsuur zegt een vrouw die graag een eicel wil kopen, dat ze vijftien aanbiedingen kreeg van donoren.

Wettelijk

Voor eiceldonatie is een gynaecoloog nodig. Veel gynaecologen die eraan meewerken weten vaak niet dat het om een commerciële deal gaat. De vrouwen in kwestie leiden de arts om de tuin en doen alsof een vriendin de eicel wil doneren. De Vereniging van Gynaecologen vindt dat eiceldonatie wettelijk mogelijk gemaakt moet worden tegen betaling van een onkostenvergoeding. Maar de Tweede Kamer is in meerderheid tegen.

136 keer bekeken

viewcounter