NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Kritiek op ruildonatie zaad- en eicellen

Nieuwsuur: Kritiek op ruildonatie | NOS, NTR, 17 nov 2011

Mag ik van jou een eicel, dan krijg jij mijn zaad: ruildonatie. Dit gebeurt in één kliniek in Nederland, bij behandelcentrum Geertgen in Brabant.. Niet iedereen is er echter blij mee.

Eiceldonatie
Commerciële eiceldonatie, zoals in Spanje, is in Nederland niet toegestaan. In Spanje zijn de donoren anoniem. Ook dat is in Nederland wettelijk verboden. Veel Nederlandse vrouwen reizen daarom nu nog naar Spanje om eicellen te kopen van Spaanse vrouwen. Hun aantal stijgt explosief: in 2006 gingen 20 vrouwen voor eiceldonatie naar Spanje, in 2009 waren dat al 200 vrouwen. Geertgen is de enige kliniek in Nederland die donoren werft en eicellen aanbiedt en sinds de opening in 2005 explosief is gegroeid, met jaarlijks 25 procent meer patiënten. De werkwijze is zeer succesvol en de belangstelling onder patiënten is groot. De kliniek helpt iedereen met een kinderwens, ook alleenstaanden of lesbische stellen.

Bezwaren
Het ruilsysteem is ontstaan door het grote tekort aan donoren van zaad en eicellen. Maar er bestaan grote bezwaren tegen het systeem. Want hoe groot is het risico dat er van een willekeurige vrouw ergens een biologisch kind rondloopt terwijl ze zelf geen kind heeft gekregen omdat de IVF-behandeling is mislukt. Daarom heeft een meerderheid in de Tweede Kamer grote bezwaren tegen de werkwijze van de vruchtbaarheidskliniek. CDA, SP, PvdA en GroenLinks vinden dat er een einde moet komen aan dit ruilsysteem. CDA-kamerlid Margreeth Smilde vindt het een groot bezwaar dat echtparen die ook na de behandeling kinderloos blijven 16 jaar later geconfronteerd worden met een kind dat met het zaad van de man is ontstaan.

Chantage
In Nederland hebben kinderen het recht om vanaf hun zestiende te weten wie hun biologische ouders zijn. Anonieme donatie is dus niet mogelijk. Het SP-kamerlid Van Gerven noemt ruildonatie 'chantage' omdat kinderloze echtparen niet in vrijheid kunnen kiezen of ze donor kunnen zijn en moreel onder druk worden gezet. Hij wijst op de lange wachtlijsten voor zaaddonatie en de zeer geringe mogelijkheden om van een andere vrouw een eicel te krijgen. "Daardoor is de Geertgenkliniek voor veel vrouwen de enige mogelijkheid." aldus Van Gerven. De Geertgenkliniek heeft geen vergunning om eicellen en zaad te bevruchten. Dat gebeurt in een kliniek in Dusseldorf. Het kamerlid Arib (PvdA) zegt dat de Geertgenkliniek misbruik maakt van de mazen in de wet en dat daarom de wet veranderd moet worden.

Nadeel
Minister Schippers komt volgende week met een standpunt over de Geertgenkliniek. Ook de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NOVG) heeft zich tegen de ruildonatie uitgesproken. NVOG-voorzitter Jan Kremer."Misschien biedt ruildonatie op korte termijn een voordeel omdat je geen wachttijd hebt. Op langere termijn kan er sprake zijn van een behoorlijk nadeel. Bij jezelf is het niet gelukt, maar 16 jaar later heb je wel 10 biologische kinderen aan de deur die contact met je zoeken."

348 keer bekeken

viewcounter