NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Hulpbehoevenden dupe bezuinigingen WMO

Meldpunt!: Bezuinigingen WMO | MAX, 10 nov 2011

Veel ouderen dreigen hun medische hulpmiddelen te verliezen door grillig WMO-beleid van gemeentes. Scootmobiels, tandems en trapliften waren jarenlang gratis in bruikleen, maar nu moeten mensen met een handicap ineens betalen voor een gebruikt apparaat. Lang niet iedereen kan dat.

Aandacht voor de gevolgen van de bezuinigingen rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Veel ouderen die afhankelijk zijn van een hulpmiddel, moeten voor het gebruik daarvan nu een flinke eigen bijdrage betalen. Er worden forse bedragen berekend voor het gebruik van scootmobiels, trapliften en tandems. Vaak zijn het apparaten die mensen al jaren in huis hebben. Sinds 1 januari van dit jaar betalen de gebruikers daarom 18 tot 44 euro per vier weken.

Mr. Paula Breedveld van stichting De Ombudsman staat meerdere gedupeerden bij in een gerechtelijke procedure. Zij zijn het namelijk niet eens met het besluit van hun gemeenten om nu toch een eigen bijdrage te heffen, omdat het een bruikleenovereenkomst betreft. Hierbij is nooit over kosten gesproken. Lees meer hierover op de website van stichting De Ombudsman.

179 keer bekeken

viewcounter