NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Muziek maken en luisteren goed voor de hersenen

Tijd voor MAX: Het nut van muziek maken en luisteren | MAX, 20 okt 2011

Wanneer we muziek luisteren worden meerdere hersengebieden actief. De rechterhersenhelft, het motorische systeem en ons analytische deel. Het bijzondere aan muziek is dat het verrast en nieuw klinkt terwijl het toch vertrouwd en bekend is. Die patroonherkenning is een fundamentele vaardigheid van ons brein en heel waardevol voor ons overleven.

Muziek spreekt de oer-regio's in ons brein aan. Dat werkt als volgt: we genieten van de muziek, worden positief gestemd en misschien delen we dat muziekgenot zelfs met de mensen om ons heen. Tijdens dat genieten verandert de elektrische geleiding van de huid, het hart klopt sneller, de ademhaling verandert en we worden iets warmer. Dat laatste leidt tot een fysieke reactie, die rilling waarmee we die extra warmte afvoeren. Als dit allemaal gebeurt produceert het brein extra dopamine, de beloningsstof van ons brein voor goed gedrag. Op het moment van die rilling zit er een flinke piek in die dopamine en daarom voelt dat zo fijn.

 

Muziek luisteren heeft zelfs een therapeutische waarde. Alzheimer patiënten worden vaak rustiger van muziek, hun depressies en gedragsstoornissen nemen af. Muziek kan ook gebruikt worden om leerstoornissen op te sporen. Als kinderen moeite hebben om ritmes te volgen of om toonhoogte te onderscheiden voorspelt dat vaak ook moeilijkheden met het leren van taal. Taal is ook heel ritmisch. Kinderen die op school die naast het leren ook muziekles krijgen hebben een hoger IQ dan kinderen die dat niet krijgen. Muziekles bevordert in ieder geval het taalvermogen van kinderen.

 

We praten hierover met wetenschapsjournalist Harm Oving.

1666 keer bekeken

viewcounter