NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

'Plofkip' 100 procent besmet met ESBL-bacterie

Nieuwsuur: 'Plofkip' 100 procent besmet | NTR, 25 mei 2011

Al het kippenvlees in de supermarkten is in hoge mate besmet met de ESBL-bacterie. Deze ESBL-bacterie is ongevoelig voor de meeste in Nederland gebruikte antibiotica.

Voor de plofkip, de kip die wordt opgefokt in vleeskuikenstallen, is die besmetting zelfs 100 procent. Maar ook biologische kippen zijn voor 85 procent besmet met ESBL. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de belangenbehartiger van de supermarkten, en de Consumentenbond eisen ingrijpen van het Ministerie van Volksgezondheid, omdat de voedselveiligheid in het geding is.

De pluimveehouderij gebruikt nog steeds op grote schaal antibiotica. In Nederland worden jaarlijks 340 miljoen kippen opgefokt, veelal met antibiotica. Dit hoge antibioticagebruik is een belangrijke oorzaak van antibioticaresitentie bij de mens. In tegenstelling tot dieren in de vee-industrie krijgen mensen het middel alleen als het echt nodig is, omdat te veel en onzorgvuldig gebruik bacteriën ongevoelig maakt voor antibiotica.

Nieuwsuur spreekt met professor Jan Kluytmans, micro-bioloog aan het VU-Medisch Centrum in Amsterdam. Hij vindt dat er nu direct moet worden opgetreden: "Als we nu niet optreden dan raken we ook ons laatste redmiddel, antibiotica, kwijt. Bij nog meer ESBL-resistentie, hebben we een groot probleem. Tegenwoordig komen er iedere dag in ziekenhuizen mensen die besmet zijn met de resistente ESBL-bacterie. Kippenvlees is in zeer hoge mate besmet met ESBL'.

622 keer bekeken

viewcounter