NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Dokter Ted: Astma

Dokter Ted: KoffieMAX: Astma | MAX, 30 mrt 2011

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normaal zijn die wijd genoeg om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen kost meer moeite en je wordt benauwd.

Wat zijn de symptomen van astma?
Benauwdheid en slijm in de luchtwegen. Onlangs hadden we het over hooikoorts en de verschijnselen zijn te vergelijken. Bij hooikoorts zie je dat de neus verstopt is en er veel vocht uit de neus komt. Bij astma gebeurt hetzelfde in de lagere luchtwegen. Daarbij vernauwen de bronchiën, de lagere luchtwegen, ook doordat spiertjes eromheen samentrekken. Het gevolg is piepen, brommen en pruttelen. Vaak wekenlang hoesten, vooral ’s nachts. Die verschijnselen kunnen steeds weer terugkomen, waardoor je je moe en lusteloos kunt voelen. De conditie gaat achteruit doordat je steeds minder kan bewegen. Het is daarom ook van belang om je conditie op peil te houden door te sporten.

Zijn er verschillende soorten astma?
Er zijn drie oorzaken voor benauwdheid bij astma en niet bij iedereen komen alle drie even veel voor. Allergie speelt vaak een belangrijke rol. Dat is een overdreven afweer van het lichaam tegen stoffen die eigenlijk helemaal geen kwaad kunnen. Allergie kan jeuk, vlekjes, tranende ogen, een loopneus en niezen geven, maar ook benauwdheid. Bij astma is allergie voor stuifmeel van bomen en gras is vaak een oorzaak, net zo als bij hooikoorts. Maar ook allergie voor de huisstofmijt, voor de huidschilfers van huisdieren als honden, katten of hamsters komt vaak voor. Contact daarmee kun je beter vermijden. Een tweede oorzaak voor vernauwing in de luchtwegen is een grotere gevoeligheid voor niet-allergische prikkels. Kou, stoom, mist, rook. luchtvervuiling, baklucht, verflucht en parfum bijvoorbeeld. Roken is wel het aller-slechtste wat je kunt doen als je astma hebt, maar zelfs het roken in de omgeving van astmapatiënten is uit den boze. Ten slotte zijn mensen met astma gevoeliger voor virusinfecties, zoals verkoudheid en griep. De jaarlijkse griepprik is dan ook zinvol. Maar sommige mensen krijgen het alleen door bepaalde medicijnen of bij inspanning.

Is astma te genezen?
Nee, het is goed te behandelen maar niet te genezen. Wel is het beloop gedurende het leven wisselend. Een derde van de kinderen heeft wel eens een benauwde periode gehad met hoesten en brommen, maar dat is lang niet altijd astma. Ongeveer 5-10% van de kinderen heeft astma. Maar vaak verdwijnt dat in de puberteit en kan dan later in het leven weer opspelen. Van de volwassenen heeft ongeveer 3% astma. De behandeling bestaat altijd uit inademen van medicijnen. Luchtwegverwijders ontspannen die spiertjes om de bronchiën en dan verdwijnt het piepen snel gedurende een aantal uren. Ontstekingsremmende medicijnen werken langzamer, maar voorkomen dat je benauwd wordt. Ze pakken de ontsteking van het slijmvlies aan, waardoor er minder slijm wordt gemaakt en ook die spiertjes niet meer samentrekken. Vaak worden ontstekingsremmers en langwerkende luchtwegverwijders gecombineerd in één inhalatie apparaatje. Die moet je dan dagelijks nemen als je vaker dan enkele keren per week benauwd bent.

Hoe komt het dat je in het ene land veel meer last hebt van astma, dan in het andere land?
Dat komt omdat allergie niet overal hetzelfde is. Astma is niet besmettelijk, maar wel een beetje erfelijk: als je ouders er last van hebben, krijg je het als kind vlugger. Die erfelijke aanleg verschilt wat per land. In de bergen zijn minder prikkels die allergie geven en ook aan zee. Vandaar dat ernstige patiënten vroeger naar het astmacentrum in Davos werden gestuurd of naar zomerkampen in de duinen. Als je allergisch bent voor het stuifmeel van gras, dan moet je natuurlijk niet bij de boer gaan kamperen.

522 keer bekeken

viewcounter