NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Narcolepsie

Dokter Ted: Tijd voor Max Medisch: Narcolepsie | MAX, 29 mrt 2011

Een klein deel van de Nederlanders heeft de slaap-waakziekte narcolepsie. Dokter Ted bespreekt in Tijd voor Max wat het is en of er iets tegen te doen is.

Narcolepsie is een slaap-waakziekte. Mensen met narcolepsie zijn overdag wel wakker, maar kunnen moeilijk wakker blijven. In de nacht vallen ze in slaap, maar kunnen ze niet in slaap blijven. Het opvallendst zijn de onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Op ongepaste tijden en ongepaste plaatsen vallen mensen met narcolepsie in slaap. Die aanvallen komen met of zonder waarschuwing. Zo'n slaapaanval duurt soms enkele minuten tot een half uur.

Narcolepsie is deels erfelijk. Bij eeneiige tweelingen kan het zijn dat de een het wel krijgt en de ander niet. Heeft één van de ouders narcolepsie, dan is de kans groter dat het overgedragen wordt aan één van de kinderen. Het is waarschijnlijk een auto-immuun stoornis. Dat betekent dat het lijf afweerstoffen maakt tegen onderdelen van de hersenen. Met een EEG of via het hersenvocht, is de diagnose te stellen. Want de normale slaapstadia verlopen bij iemand met narcolepsie heel anders dan bij gewone mensen. Dat is te zien aan de hersengolven op het EEG. Het is ook mogelijk om in een slaaplaboratorium een polysomnografie te doen. Dat is een onderzoek tijdens de slaap waarbij allerlei functies worden gemeten.

Narcolepsie is niet te genezen. Het begint meestal tijdens de puberteit en duurt levenslang. Narcolepsie is een van de weinig ziektes waar amfetamines voor worden gegeven als ritalin en antidepressiva. Een gezonde nachtrust en ook overdag een paar keer een dutje doen kan helpen.

372 keer bekeken

viewcounter