NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Besmet geheim: jongeren met HIV of Aids

Kruispunt: Besmet geheim | RKK, 24 mrt 2011

In Nederland zijn er ongeveer 350 jongeren met HIV. Uit angst en schaamte durven ze er niet mee naar buiten te komen. Want er zijn nog veel vooroordelen in Nederland over HIV en AIDS.

Het zijn gewone jongeren, die naar school gaan of werken en lol maken met vrienden en vriendinnen. Alleen deze jongeren leven met een groot geheim: ze zijn besmet met HIV of hebben Aids.

M25
Het Rotterdamse jongerenproject M25 van de stichting MARA werkt daarom aan een CD waarmee ze proberen om jongeren met HIV een stem te geven. Haitiana (15 jaar): "We hopen dat kinderen met HIV of AIDS zich beter gaan voelen als ze weten dat wij om ze geven. Ik hoop dat veel mensen de CD gaan kopen zodat ze kunnen horen hoe het echt zit, want er zijn er zijn veel te veel misverstanden".


Brenda
Eén van de jongeren die in Kruispunt TV wel met haar verhaal naar buiten treedt is de 16-jarige Brenda. Nadat ze als baby samen met haar moeder uit Rwanda naar Nederland vluchtte werd ze ziek. In het ziekenhuis kwamen de artsen erachter dat ze AIDS heeft. Haar moeder overleed aan de gevolgen van de ziekte en Brenda kwam in een pleeggezin terecht.


"Gewone" HIV-besmetting
Inmiddels gaat het weer goed met haar. Ze slikt haar medicijnen, die haar AIDS hebben teruggedrongen naar een "gewone" HIV-besmetting. Het gaat nu goed met Brenda en ze zit in de 4de klas van de HAVO. Ze is zelfs het boegbeeld van de AIDS-campagne. Brenda: "Ik hoop dat ik op deze manier de onwetendheid kan wegnemen en een stukje begrip er voor terug kan plaatsen. Mensen denken dat je niet uit elkaars kopje kan drinken. Elkaars spullen kan aanraken. Niet zoenen. Jammer, want het is niet zo. Iedereen heeft dat beeld. Alleen met bloed en seks kan dat en dat wordt vaak vergeten."

Draakje in haar bloedHijltje Vink, de pleegmoeder van Brenda heeft bewust gekozen om open en eerlijk naar buiten te treden over HIV besmetting van Brenda. Toen Brenda naar de peuterschool ging heeft ze daarom het boek "Brenda heeft een draakje in haar bloed" geschreven. Door het boek, dat al in 20 landen is uitgegeven, weten ouders en kinderen meer over de ziekte en worden vooroordelen die bestaan. Maar, geeft ze toe, in Nederland moet nog veel gebeuren om discriminatie van kinderen/volwassenen met HIV of AIDS uit te bannen. Want de onwetendheid blijft groot.

Rappen voor jongeren met HIV
Kruispunt volgt ook tien Rotterdamse jongeren van M25 die onder begeleiding van zangeres Neda Boin en rapper Jermaine Luxenburg werken aan song- en rapteksten waarin de leefwereld van deze jongeren met HIV wordt belicht. Wat weten deze jongeren over HIV en hoe denken ze het taboe rond HIV en Aids te doorbreken? Brenda is blij met het project. Alle aandacht is welkom, vindt ze. Want leven met zo’n groot geheim is ondraaglijk, helemaal als je een kind bent.

1129 keer bekeken

viewcounter