NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Verstandelijk gehandicapten uit de AWBZ

De Ombudsman: Verstandelijk gehandicapten uit de AWBZ gegooid | VARA, 4 mrt 2011

Het kabinet is van plan om ruim 36.000 licht verstandelijk gehandicapten met een IQ van tussen de 70 en 85 uit de AWBZ te gooien. Een portret van Daan en Ruurd, twee jongens die het nu goed redden dankzij de (dagelijkse) begeleiding. Maar zij zullen deze begeleiding kwijt raken als de bezuiniging door gaat.

Het kabinet is van plan om ruim 36.000 licht verstandelijk gehandicapten met een IQ van tussen de 70 en 85 uit de AWBZ te gooien. Zij verliezen hun dagelijkse begeleiding, zoals hulp bij wassen, eten koken, financiële administratie, schoonmaken, lichamelijke verzorging, etc. Zaken die voor de meeste mensen heel normaal zijn, maar waar mensen met een laag IQ vaak hulp bij nodig hebben. De zogenaamde IQ-maatregel gaat vanaf 2012 in, en moet een besparing van 250 miljoen euro per jaar gaan opleveren.

Kijken naar het sociale vangnet
Maar volgens deskundigen, waaronder ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het erg onverstandig om alleen af te gaan op het IQ van mensen. Er zou veel breder gekeken moeten worden bij deze groep. Zo zou er bijvoorbeeld ook meegewogen moeten worden of mensen zelfstandig en zelfredzaam zijn. En er moet goed gekeken worden naar het sociale vangnet rondom mensen, waar bij problemen op terug gevallen kan worden. Het risico van hoge schulden, dakloos raken en verslavingsproblematiek is anders erg hoog.

Op het bordje van de gemeentes
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat deze problemen uiteindelijk op het bordje van de gemeentes terecht komen. Voor hen is het alsof de staatssecretaris probleemgevallen bij hen over de schutting gooit. En dat is een probleem, zegt Erik Dannenberg, bestuurslid van de VNG en wethouder in Zwolle. "Wij weten niet hoe groot de groep is, wat de problemen zijn en wat hun maatschappelijke context is." Zolang ook het ministerie hier geen duidelijkheid over kan geven, kunnen gemeenten zich niet voorbereiden op wat komen gaat. Ze vrezen dan ook voor grote overlast en problemen. " Op dit moment, met de kennis van nu, zeggen wij dit is niet verantwoord!", aldus Dannenberg.

In 'De ombudsman' een portret van Daan en Ruurd, twee jongens die het nu goed redden dankzij de (dagelijkse) begeleiding. Maar zij zullen deze begeleiding kwijt raken als de bezuiniging door gaat, omdat zij een IQ hebben van net boven de 70.

942 keer bekeken

viewcounter