NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Hernia

Dokter Ted: KoffieMAX: hernia | MAX, 2 mrt 2011

Hernia operaties horen tot de meest uitgevoerde ingrepen door neurochirurgen. Huisart Ted van Essen beantwoordt vanochtend de meest gestelde vragen over deze pijnlijk rugblessure.

Wat is een hernia?
Dokters noemen alles wat een uitpuiling is, een hernia. In het spraakgebruik bedoelen we met een hernia een uitpuiling van de tussenwervelschijf. De rug bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, bijeengehouden door spieren en banden. Een tussenwervelschijf is een soort stootkussen, een schijf met een elastische kern, opgesloten in een stevige vezelige ring. Dat werkt als een schokdemper en dat is nodig om de druk op te vangen bij het lopen en buigen van de rug. Soms puilt die kern uit naar buiten en dan drukt dat op de zenuw die bij elke wervel naar buiten komt. Meestal ontstaat zo’n hernia onder in de rug en drukt die op een beenzenuw. Maar er kan ook een hernia in de nek ontstaan en dan zit de pijn in je arm.

Hoe kom je aan een hernia?
Wanneer je zit komt er veel druk te staan op de tussenwervelschijf. Bij rechtop staan en lopen is die druk veel lager. In staande positie heb je een holle rug en bij zitten een bolle rug. De wervelkolom kan dus flink vervormen en daardoor zit er nogal wat trek op de banden. Als die druk almaar toeneemt, dan kan de ring knappen en de kern naar buiten komen. Het heeft dus te maken met een zwakke plek in die tussenwervelschijf. Dat is vaak aangeboren. Maar zwaar werk kan ook een hernia veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een hernia?
Het begint vaak met pijn in de rug. We noemen dat dan vaak spit. Vaak heb je al een aantal keren spit gehad, voordat die uitstraling begint. Omdat die hernia op die beenzenuw drukt, gaat die minder goed werken. Je voelt dat als pijn in je been en soms is het gevoel in de huid verminderd, alsof het been slaapt. Er kan ook krachtsverlies in het been optreden, omdat de zenuw die naar de spieren toegaat is afgekneld. Als je hoest of niest of perst, dan nemen de klachten vaak toe omdat die hernia dan verder uitpuit. De klachten komen het meest voor tussen de 45 en 65 jaar, maar het kan in principe op iedere leeftijd.

Hoe kom je van een hernia af?
Gelukkig gaat een hernia meestal vanzelf over. Het kan wel weken duren, maar bij de meeste mensen verdwijnt de pijn vanzelf. Vroeger dachten we dat je het beste een ligkuur kon doen, maar nu weten we dat gewoon bewegen, zonder overbelasting, het beste is. Natuurlijk kun je pijnstillers nemen, want het kan goed pijn doen en als je minder pijn voelt dan beweeg je makkelijker. Een fysiotherapeut kan je oefeningen aanleren om gemakkelijker te bewegen. Bij ongeveer 1 op de 7 patiënten verdwijnt de pijn niet vanzelf en dan is een operatie mogelijk. Dat doen chirurgen zo’n 10.000 keer per jaar. Dan maken we wel eerst een scan om er zeker van te zijn waar de hernia zit. Op een gewone röntgenfoto zie je zo’n hernia niet, daarvoor moet je echt een CT-scan of een MRI maken. Een operatie moet zeker gebeuren als er veel spieren uitvallen of wanneer dat dove gevoel ontstaan in de liezen of wanneer je niet meer kunt plassen of de plas niet meer kunt ophouden. Na de operatie moet je vaak nog wel een tijdje revalideren. Maar het mooiste is het natuurlijk als het vanzelf overgaat. We kijken het altijd 6 weken aan om dat spontane herstel af te wachten.

Is een hernia chronisch?
Klachten van een hernia kunnen terugkomen, maar het kan ook bij één keer blijven. Ook na een herniaoperatie kan dat gebeuren. Pijn op dezelfde plek of op een niveau lager of hoger. Het is verstandig om te zorgen voor stevige rugspieren. Dat kan een recidief voorkomen. En zorgen dat je op de goede manier tilt. Tiltechniek voor mensen in zware rugbelastende beroepen is heel belangrijk.

2193 keer bekeken

viewcounter