NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Wondroos, gordelroos, netelroos

Dokter Ted: Tijd voor MAX Medisch: Wondroos, gordelroos, netelroos | MAX, 22 feb 2011

Wondroos is een ontsteking van de huid door een bacterie. Hoe ontstaat wondroos en wat is er tegen te doen?

Wat is het verschil tussen gordelroos, netelroos en wondroos?
Het eindigt allemaal op 'roos', wat ontsteking betekent of roodheid. Alle drie de aandoeningen geven roodheid van de huid.

Gordelroos
Gordelroos is een virusontsteking in een zenuw. Het is hetzelfde virus als dat van waterpokken. Dat uit zich in dat huidgebied waar die zenuw naar toe gaat ook in een soort waterpok-blaasjes. Gordelroos kan gedurende een lange tijd pijn geven. Het heet officieel herpes zoster, maar wordt vanwege de pijn ook wel 'de gesel gods' genoemd.

Netelroos
Netelroos, ook wel galbulten genaamd, is een soort allergie. Officieel heet het urtica en het lijkt op brandnetelplekjes. Het verspreidt zich over het hele lichaam en kan na enkele uren weer verdwijnen en later weer terugkomen. Het is niet eenvoudig te vinden waardoor het komt en gaat over het algemeen na een paar weken weer weg.

Wondroos
Wondroos of belroos is een ontsteking van de huid door een bacterie.

Hoe ziet wondroos eruit?
De huid wordt glanzend rood en pijnlijk. Het zit vaak in het onderbeen maar kan overal voorkomen, zoals in de arm of in het gezicht. Later ontstaan er vaak blaren of pusblaasjes. Men kan er behoorlijk ziek van worden. Verschijnselen zijn onder andere rillerig zijn en hoge koorts. Soms begint het met koorts en komt de pijn in het been later. Dan lijkt het op een forse griep.

Hoe kan wondroos ontstaan?
Meestal kruipt een bacterie de huid binnen door een klein wondje, vandaar wondroos. Bijvoorbeeld tussen de tenen bij wat voetschimmel. Het kan ook bij een grotere wond ontstaan, zoals bij een open been. Als een been dik is door het vasthouden van vocht, dan is de weerstand van de huid verminderd. Ook bij diabetes en hartfalen is de weerstand tegen infecties wat verminderd en is het risico op wondroos groter. Plekken die bestraald zijn, zijn er ook gevoeliger voor. Die bacteriën gaan zich in de huid vermenigvuldigen en breiden sterk uit.

Wat is er tegen wondroos te doen? Hoe wordt het behandeld?
Wondroos is te behandelen met penicilline, zeker 10 dagen achter elkaar. Verder is het nuttig om het been hoog te leggen met een kussen eronder en niet teveel te lopen. Als het aan de arm zit is een mitella zinvol. Een nat verband kan verlichting bieden en paracetamol kan ook helpen tegen de pijn.

Is wondroos te voorkomen?
Wanneer men eenmaal wondroos heeft gehad is de kans op herhaling erg groot. Controleer benen goed op wondjes en behandel deze goed. Niet aan krabben. Was regelmatig de handen. Als er vocht in de benen zit, dan is het verstandig om dat weg te drukken met steunkousen. Daarmee wordt de bloeddoorstroming beter en de kans op herhaling van de wondroos minder.

Hoe lang duurt de genezing?
Het duurt zeker een week of langer. Het been wordt langzaam dunner en vervelt soms helemaal. Wanneer de wondroos regelmatig terugkeert kan men in overleg met de huisarts onderhoudsbehandelingen krijgen. Dat kan in de vorm van penicilline, met tabletten of injecties die iedere maand worden gegeven.

Is wondroos besmettelijk?
Die bacterie kan zich verspreiden, maar kan alleen kwaad als die in een wond terecht komt. Dus wondroos kent geen besmettingsgevaar. Dat geldt ook voor gordelroos: dat virus in die plekjes bij gordelroos bevat wel virus maar dat kan alleen maar waterpokken geven bij kinderen die dat nooit gehad hebben. Dus iemand met gordelroos kan dus niet aan een ander gordelroos geven. En netelroos ia al helemaal niet besmettelijk, omdat dat door allergie komt.

40518 keer bekeken

viewcounter