NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Hooikoorts - wat doe je eraan?

Dokter Ted: KoffieMAX - Hooikoorts: wat doe je eraan? | MAX, 9 feb 2011

Een derde van de mensen heeft tijdens zijn leven allergische klachten. Ongeveer een vijfde van de Nederlanders krijgt last van hooikoorts. Dokter Ted van Essen vertelt er meer over.

Wat is hooikoorts?
Als je allergisch bent voor het stuifmeel van bomen of grassen, dat heten pollen, dan reageert het lichaam met een overdreven afweerreactie bij contact daarmee. Daarbij komt histamine vrij in de weefsels en dat zorgt voor al die verschijnselen als een dichte neus en een loopneus. Het lijf probeert als het ware een barrière op te werpen tegen die pollen door de toegang te blokkeren. Als de allergie zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen, noemen we het astma. Vaak gaat het samen met een andere overgevoeligheden als voor huisdieren en huisstof.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
Heel vaak komen patiënten met het verhaal dat ze het hele jaar verkouden zijn. Dat is niet mogelijk en betekent eigenlijk altijd dat er allergie in het spel is. Je krijgt een loopneus, de neus zit dicht en jeukt en je moet veel niezen. En je ogen branden en jeuken ook. Soms moet je hoesten en ben je benauwd. Sommige mensen hebben ook jeuk in de mond bij het eten van appels of noten. Vaak heb je ook last van luchtjes en rook.

Wanneer komt hooikoorts voor?
Hooikoorts ontstaat vooral in het voorjaar als er veel bloeiende bomen en grassen zijn. Door de opwarming van de aarde bloeien de bomen steeds vroeger en komen de klachten dus vaak al in januari. En in september bloeien er nog grassen en ook ambrosia. Op dit moment zijn het de hazelaar en de els die klachten kunnen geven (close-up van bosje els/hazelaar). Vooral op een mooie zonnige dag met wat wind zit er veel stuifmeel in de lucht. Als het regent, dan heb je geen last ervan. In het najaar heb je meer last van huisstofallergie. Je kan dat met bloedonderzoek uitzoeken, maar meestal weten mensen zelf wel waar ze allergisch voor zijn.

Wat kan je doen om hooikoorts te voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen, dus vermijden van het contact is het beste. Altijd binnenzitten bij mooi weer is ook geen oplossing. Je kan het hooikoortsweerbericht volgen en ook op twitter staan berichten over de hoeveelheid pollen in de lucht en dan kun je binnenblijven op die dagen. Op vakantie gaan naar zee kan helpen of naar de bergen in plaats van op een grasveld bij de boer kamperen. Een zonnebril helpt wat voor de oogsymptomen. Je moet voorkomen dat die pollen ook binnen rondzweven. In elk geval de ramen dichthouden of speciale pollenhorren gebruiken, de was niet buiten drogen, niet omkleden in de slaapkamers, want dan dwarrelen die pollen ook daar rond.

Wat kun je eraan doen?
Als je eenmaal klachten heb, kun je bij de drogist tabletjes kopen, ‘antihistaminica’. Die gaan de werking van dat histamine tegen en dat verlicht de klachten. Die zijn er ook op recept in druppelvorm voor oog en neus te krijgen.

Je kan ook de klachten voorkomen met onderhoudsbehandeling met een neusspray met steroïden. Die moet je dan wel elke dag in de neus spuiten in het hooikoortsseizoen. Let wel, dat zijn dus niet de neusdruppels die voor verkoudheid worden aangeraden, want die mag je nooit langer dan een week gebruiken. Uiteindelijk kun je ook nog soort ontwenningskuur met injecties nemen. Dat moet soms jaren achter elkaar en kan eigenlijk alleen maar als de allergie voor niet al teveel dingen tegelijk bestaat.

Is hooikoorts chronisch of kan het overgaan?
Wel een derde van de mensen hebben ergens in hun leven allergische klachten. In de bevolking heeft zo’n 5% hooikoorts. Een allergie duurt gemiddeld 30 jaar, dus het gaat een keer over.

1423 keer bekeken

viewcounter