NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

In een verkeerd lichaam geboren

Uitgesproken VARA: In een verkeerd lichaam geboren | VARA, 28 jan 2011

Manon is een meisje. Dat ze geboren is als een jongen, en haar ouders haar Benjamin noemden doet daar niets aan af. Fotograaf Sarah Wong en journalist Ellen de Visser volgden haar en andere transgenderkinderen jarenlang.

Manon is een meisje. Dat ze geboren is als een jongen, en haar ouders haar Benjamin noemden doet daar niets aan af. Ze is geportretteerd in het boek Genderkinderen, samen met andere jongeren die in een verkeerd lichaam zijn geboren.

Manon voelt zich al haar hele leven een meisje. Al op jonge leeftijd trekt ze de kleren van haar moeder aan, doet ze make-up op en wil ze lang haar. Ze gaat graag mee winkelen. En zegt dingen als: "als ik later moeder ben.." Haar ouders hebben al snel door dat Manon een ander kind is. Manon is acht jaar als haar vader en moeder haar meenamen naar Berdache, een vereniging voor transgenderkinderen. Daar vallen heel wat puzzelstukjes op zijn plek. Die dag ziet Manon als haar 'coming out'. Vanaf dat moment gaat Manon door het leven als meisje. Sinds haar twaalfde slikt ze puberteitsremmers en vanaf haar zestiende neemt ze ook vrouwelijke hormonen. Als ze achttien is wordt ze geopereerd. Dan begint haar leven als vrouw pas echt.

Fotograaf Sarah Wong en journalist Ellen de Visser volgden de kinderen jarenlang. Ze legden vast hoe de kinderen veranderden en opgroeiden; fysiek en geestelijk. Dit resulteerde in een boek waarin de jongeren getoond worden zoals ze zich voelen en zoals ze zijn.

2539 keer bekeken

viewcounter