NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Jongen of meisje kiezen mogelijk in genderkliniek

Uitgesproken EO: Inspectie onderzoekt activiteiten genderkliniek | EO, 27 jan 2011

Een meisje of toch liever een jongetje? Geslachtsselectie zonder medische reden is illegaal maar toch wordt Nederlandse ouders aangeboden om een behandeling te ondergaan in België.

Naar aanleiding van de uitzending van Uitgesproken EO over illegale geslachtsselectie-behandelingen in België gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken of zij actie kan ondernemen tegen de activiteiten van Bert van Delen, de oprichter van de omstreden Genderkliniek.

De inspectie reageert op de reportage van Uitgesproken EO waarin aandacht wordt besteed aan de activiteiten in een Belgische gynaecologenpraktijk waar Nederlandse koppels een behandeling ondergaan om het geslacht van hun baby te kiezen. Zakenman Bert van Delen, die in de jaren negentig in opspraak raakte met de opening van zijn omstreden genderkliniek in Utrecht, is betrokken bij deze behandeling die zowel in Nederland als België verboden is. De inspectie wil nagaan of Van Delen zich schuldig maakt aan een misdrijf door in ons land mensen aan te zetten tot een illegale behandeling.

Keuze voor zoon of dochter
Van Delen wijst op websites aanstaande ouders op de mogelijkheid tot geslachtsselectie. Bij deze behandeling worden in het sperma de X- en Y-chromosomen van elkaar gescheiden. Afhankelijk van de wens tot een dochter of zoon wordt één deel van dat sperma vervolgens geïnsemineerd. Zowel in Nederland als België is deze geslachtsselectie verboden als er geen medische reden voor is.

Illegale behandeling
Uit onderzoek van Uitgesproken EO blijkt dat Van Delen Nederlandse vrouwen doorverwijst naar een gynaecoloog in Antwerpen die de illegale behandeling toch uitvoert. Volgens de gynaecoloog is Van Delen degene die "de gehele organisatie verzorgt en de intake van de vrouwen regelt". Een behandeling kost 1200 euro. De gynaecoloog zegt de hoogte van dat bedrag niet te kennen en stelt alleen een kleine vergoeding voor de inseminatie te ontvangen via Van Delen.

Voorlopig staken
Van Delen stelt in een reactie tegenover Uitgesproken EO "slechts door te verwijzen" en "niets strafbaars te doen". Desondanks zegt hij de doorverwijzing naar België voorlopig te staken. "Dit in ieder geval totdat er onomstreden duidelijkheid is over de wettelijke basis van de faciliteiten aldaar". De Belgische inspectie voor de Gezondheidszorg meldt op grond van de reportage van UitgesprokenEO dat er in de desbetreffende gynaecologie-praktijk sprake is van "illegale handelingen".

Naar aanleiding van de uitzending heeft SP-Kamerlid Henk van Gerven kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid en Justitie.

3807 keer bekeken

viewcounter