NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Is verlegenheid te 'genezen' ?

Tijd voor MAX: Verlegenheid | MAX, 27 sep 2010

Verlegenheid. Is er iets aan te doen? In de Van Dale betekent verlegen: 'onzeker zijn in zijn gedrag tegenover anderen'. Maar wat betekent verlegenheid in de praktijk?

U kent het wel. U komt op een feestje, maar u kent helemaal niemand en voelt zich tussen al deze mensen een beetje verloren. Mensen die verlegen zijn hebben angst wanneer ze in gezelschap zijn van mensen. Verlegenheid komt voor in veel verschillende gradaties. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de mensen verlegen is. Voor de helft van deze mensen is de verlegenheid een zware last. Sommige mensen hebben het van jongs af aan. Anderen krijgen het in de puberteit of na een ingrijpende gebeurtenis.

De kern van het probleem is onzekerheid. Om iets aan verlegenheid te doen is het van belang om het zelfbeeld bij te stellen. Niet meer bezig zijn met wat andere denken, maar zelf een eigen koers durven varen en uitdagingen aan gaan. Lukt dit niet alleen, dan kan een coach of psycholoog daar bij helpen. In Tijd voor MAX praten wij met Elysa Kramer, sociaal psycholoog en ervaringsdeskundige Chantal Thijsse.

Tips van Elysa:
Leg in een nieuwe situatie niet de focus op uzelf, maar op de ander. Maak eerst oogcontact. Heeft u contact glimlach dan en zeg gedag. Stel voor het aanknopen van een gesprek realistische doelen, houd het luchtig. Verlegenheid gaat niet zomaar over, men moet er mee leren omgaan. Technieken zijn, ongeacht welke leeftijd aan te leren. En niet onbelangrijk: accepteer de verlegenheid.

224 keer bekeken

viewcounter