NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Bang voor de tandarts?!

Tijd voor MAX: Bang voor de tandarts?! | MAX, 20 apr 2010

Ingrid Stoop is coach en coacht onder andere mensen met tandartsangst. Volgens Ingrid is angst vaak te herleiden naar één specifieke gebeurtenis. Deze gebeurtenis blijft vast zitten in onze gedachten.

Bijna niemand gaat graag naar de tandarts. Misselijk, zwetend en trillerig zitten sommige mensen in de wachtkamer. Voor enkelen is het zelfs een ware nachtmerrie. Maar er is een mogelijkheid om van uw angst afgeholpen te worden.

Ingrid Stoop is coach en coacht onder andere mensen met tandartsangst. Volgens Ingrid is angst vaak te herleiden naar één specifieke gebeurtenis. Deze gebeurtenis blijft vast zitten in onze gedachten. Van nature hebben we de neiging om als er iets engs is gebeurd, dit niet weer te laten gebeuren. Daardoor worden we voor bepaalde situaties angstig. Hoe is dit patroon te doorbreken? De situatie is weliswaar gebeurd en niet meer te veranderen. Wel is er iets te doen aan de beleving van diezelfde situatie.

Ingrid heeft een theorie ontwikkeld waarbij zij mensen in korte tijd van hun angst af kan helpen. Zij vraagt mensen om terug te denken aan de angstige gebeurtenis en het beeld te plaatsten in het nu. Verander de angstige details in iets vriendelijks of positiefs en de situatie ziet er al heel anders uit. Klinkt eenvoudig, maar volgens Ingrid werkt het. Het is in feite het aanpassen van ons eigen verleden door het te beleven in het nu. Nu kunnen we er iets mee doen en er een nieuwe beleving aan verbinden.
In Tijd voor MAX praten we met coach Ingrid Stoop en Marie José Meijers. Marie José heeft extreme angst om naar de tandarts te gaan.

350 keer bekeken

viewcounter