NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Ouderenwerkloosheid

Tijd voor MAX: Ouderenwerkloosheid | MAX, 24 mrt 2010

We praten met Carry Goedhart van het Leeftijdcentrum en Jan Piet Butijn. Jan Piet is momenteel werkloos. Het Leeftijdcentrum behartigt op verschillende manieren de rol van Leeftijd op de arbeidsmarkt.

De verhoging van de AOW leeftijd en het langer doorwerken is een feit. Maar zitten werkgevers wel te wachten op een oudere werknemer? Uit recent onderzoek blijkt dat de werkloosheid onder ouderen behoorlijk is gestegen.

Het bedrijfsleven heeft behoorlijk wat vooroordelen ten aanzien van de oudere werknemer: ze zijn minder productief en de kans op verzuim is groter. Dit zijn misvattingen. Juist oudere werknemers kunnen in een bedrijf zorgen voor stabiliteit, een basis van vertrouwen en hebben een belangrijke kennisrol. Zij zijn vaak heel nauwkeurig, hebben goede sociale vaardigheden en zijn betrokken bij het bedrijf.

Belangrijk is dat oudere werknemers de kans moeten krijgen zich (om) te scholen. Op deze manier worden de werknemers breder getraind en vergroten zijn hun waarde binnen het bedrijf. Ouderen zijn vaak ook veel loyaler aan een bedrijf en de investering van een opleiding dus ook meer dan waard.

Voor ouderen zelf is het belangrijk wanneer u gaat solliciteren dat u buiten de gebaande wegen kijkt. Men is snel geneigd om een baan te zoeken die exact hetzelfde is als de functie die zij al jaren hebben vervuld. Door de jaren heen ontwikkelt u meerdere competenties waardoor andere functies ook heel goed bij u passen. Dat vergroot uw kansen op de arbeidsmarkt.


182 keer bekeken

viewcounter