NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Seksueel misbruik katholieke instellingen

Kruispunt: Seksueel misbruik katholieke instellingen | RKK, 7 mrt 2010

In Kruispunt een overzicht van alles wat afgelopen week naar buiten kwam. Daarnaast het verhaal van een oud-leerling van een klein-seminarie in Brabant.

Internaat 's Heerenberg
Kruispunt besteedt aandacht aan de beschuldigingen van seksueel misbuik door priesters en broeders in Nederlandse katholieke instellingen in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Na de eerste meldingen van seksueel misbruik door de paters Salesianen in een internaat in 's Heerenberg, melden diverse media nieuwe gevallen van mogelijk seksueel misbruik door geestelijken in de tweede helft van de vorige eeuw. De Nederlandse bisschoppenconferentie vergadert volgende week dinsdag over dit onderwerp.


Van Luyn pleit voor onderzoek
De voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, mgr. Ad van Luyn, zei eerder deze week geschokt te zijn door het misbruik, en pleitte voor een onderzoek. In Kruispunt een overzicht van alles wat afgelopen week naar buiten kwam. Daarnaast het verhaal van een oud-leerling van een klein-seminarie in Brabant. Hij bezocht eind jaren vijftig de priesteropleiding van het bisdom Den Bosch en werd daar vier jaar lang seksueel misbruikt door een priester.

Hulp en Recht
Bisschop Van Luyn en Jan Waaijer, voorzitter van de instelling Hulp en Recht, die in opdracht van de kerk meldingen van seksueel misbruik onderzoekt reageren op de berichtgeving van de afgelopen week.

160 keer bekeken

viewcounter