NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Confrontatie met oude broeder

EenVandaag: Confrontatie met oude broeder | AVRO, TROS, 9 mrt 2010

Het verhaal van Bert Smeets en Luc Kusters. Beiden hebben een deel van hun jeugd in de jaren zestig doorgebracht in het jongereninternaat Bleijerheide in Kerkrade. Sommige Fransiscaner broeders in dit internaat konden hun handen niet van de kinderen afhouden.

Het kostte beide mannen een half mensenleven om het misbruik en het geweld uit hun schooltijd te verwerken. Beiden reizen met EenVandaag naar Belgie om één van de broeders uit hun schooltijd te confronteren met het verleden. Wat wist hij van het misbruik op Bleijerheide? Het wordt een emotionele confrontatie met broeder Alphonse, nu jeugdwerker en manager van een vakantiekolonie voor jongeren.
Rooms-Katholieke hulpinstelling Hulp & Recht heeft sinds eind februari ongeveer 200 meldingen van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk binnengekregen. Het gaat om mensen die zelf misbruikt zijn of iets gehoord of gezien hebben van het seksuele misbruik binnen de kerk. Aanleiding voor de meldingen is het bericht over seksueel misbruik in de jaren zestig en zeventig op het jongensinternaat in 's- Heerenberg.

215 keer bekeken

viewcounter