NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Misbruik door geestelijken

Tijd voor MAX: Misbruik door geestelijken | MAX, 4 mrt 2010

Het is een precair, maar actueel onderwerp: ontucht in de kerk. Het jonge zusje van Gerard van Westerloo, maakt het vijftig jaar geleden mee. Gerard is naar de pater toegegaan met de vraag: wat heeft u indertijd met mijn zusje gedaan?

De pater en het meisje
Vroeger werden gezaghebbende pastorale functionarissen vereerd: de pastoor was heilig binnen de familie. Doordat de seksuele gevoelens van de geestelijke vanaf het eerste moment van hun opleiding werd onderdrukt, kwam seksueel misbruik vaak voor.

In veel landen ter wereld is het al jaren een issue. Nu vooral in Ierland, waar misbruik van jonge (vooral) jongetjes op kostscholen zeer veel voorkwam. Maar ook in Polen, België, de Verenigde Staten en Oostenrijk kwam de katholieke kerk in opspraak. Al met al worden de (vooral katholieke) kerken al jaren achtervolgd door verhalen over seksueel misbruik. Er bestaat binnen de kerken veel schaamte, maar ook veel vergevingsbereidheid.

Gerard van Westerloo (1943) is journalist. Hij werkte als redacteur en ad interim hoofdredacteur voor Vrij Nederland en als hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft columns en reportages. Hij schreef al eerder boeken, waaronder een over het leven van zijn moeder.

In het boek De pater en het meisje (ISBN 9789023456834, uitgeverij De Bezige Bij) schrijft Gerard over het misbruik wat heeft plaats gevonden tussen pater Frits en zijn jongere zusje Tineke. Hij beschrijft de rol die de pater in het gezin heeft en hoe hij 50 jaar later op onverwachte wijze het verhaal van zijn zus hoort. Met dit verhaal gaat hij naar de nog in leven zijnde oude pater Frits en confronteert hem met de vraag: wat heeft u indertijd met mijn zusje gedaan? De waarheid blijkt alles behalve eenvoudig.

126 keer bekeken

viewcounter