NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Onderzoek seksueel misbruik kerken noodzakelijk

Netwerk: Onderzoek naar seksueel misbruik in kerken noodzakelijk | EO, NCRV, 1 feb 2010

Het verhaal van Janne Geraets, een slachtoffer van seksueel misbruik. In de jaren '60 werd hij in een katholiek internaat in 's-Heerenberg misbruikt.

Na schandalen met pedofiele priesters in Amerika, Ierland en Duitsland is dit weekend gebleken dat ook Nederlandse paters zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van jonge jongens in het Don Rua klooster in 's-Heerenberg.

Nederland onterecht buiten schot
De rooms-katholieke kerk in Nederland blijft buiten schot. Ten onrechte, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad.

Roep naar onderzoek luid
De roep om een groot onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen wordt steeds luider. Hoe is de situatie in Nederland? Worden daders gestraft? Hoe beschermt de kerk zijn volgelingen tegen herhaling? Krijgen slachtoffers erkenning?

Slachtoffer van seksueel misbruikIn Netwerk het verhaal van Janne Geraets, een slachtoffer van seksueel misbruik. In de jaren ’60 werd hij in een katholiek internaat in 's-Heerenberg misbruikt. En een reactie van kerkhistoricus Peter Nissen die niet schrikt van de recente berichten over seksueel misbruik en het celibaat aanwijst als oorzaak van het kwaad.

218 keer bekeken

viewcounter