NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Ongewenst lichaamshaar

Tijd voor MAX: Themagesprek: ongewenst lichaamshaar | MAX, 15 feb 2010

Waarom is lichaamshaar bij vrouwen toch zo'n taboe? We praten hierover met een huidspecialist en iemand die last heeft van ongewenst lichaamshaar.

Ongewenste lichaamharen, we krijgen er allemaal in meer of mindere mate mee te maken. Bij vrouwen ontstaat na de overgang ongewenst haargroei vooral in het gezicht. Iets waar veel vrouwen zich voor schamen. Waarom is lichaamshaar bij vrouwen toch zo'n taboe? We praten hierover met een huidspecialist en iemand die last heeft van ongewenst lichaamshaar.

Haar heeft een functie, het regelt de lichaamstemperatuur door ervoor te zorgen dat het transpiratievocht op de haren blijft liggen. Vrouwen rond de Middellandse Zee gebieden hebben veel meer haar dan bijvoorbeeld Nederlandse vrouwen. Dit komt omdat het daar warmer is. Het lichaam heeft het transpiratievocht nodig om het lichaam te koelen. Ondanks dat het haar functie heeft is het toch hygiënischer zonder lichaamshaar.

Na de overgang krijgt 90% van de vrouwen haartjes in haar gezicht. Dat is een hormonenkwestie. Het oestrogeen wordt minder en het mannelijk hormoon testosteron, krijgt de overhand. Waar men op het lichaam en hoofd de 'puberale' haren verliest, komen de haren er op het gezicht ongewenst bij.

867 keer bekeken

viewcounter