NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Nederland wil een strengere opvoeding

Netwerk: Nederland wil een strengere opvoeding | EO, NCRV, 3 feb 2010

"Jongeren vragen duidelijkheid, vragen richting in deze tijd waarin zoveel mogelijk is," aldus onderzoeker Martijn Lampert. 73% van alle Nederlanders vindt dat er te weinig grenzen worden gesteld in de opvoeding. 55% van de jongeren is het hier ook mee eens. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, gepresenteerd in Netwerk.

Een meerderheid van de Nederlanders (65%) vindt het belangrijk dat de kinderen strenger worden opgevoed. Meer dan de helft van de jongeren (51%) is ook voor een strengere opvoeding. "Jongeren vragen duidelijkheid, vragen richting in deze tijd waarin zoveel mogelijk is," aldus onderzoeker Martijn Lampert. 73% van alle Nederlanders vindt dat er te weinig grenzen worden gesteld in de opvoeding. 55% van de jongeren is het hier ook mee eens. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, gepresenteerd in Netwerk.

Gebrek aan normbesef
"Ouders moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van hun kinderen," zegt Lampert. Jongeren vinden zelf ook dat ze een gebrek aan normbesef hebben meegekregen bij hun opvoeding (46% is het hier mee eens, 21% mee oneens). "Normbesef moet je bijbrengen, dat komt niet vanzelf. Het gaat over hoe ga je met anderen om, hoe leef je met anderen samen. Het zijn dus immateriële waarden", vervolgt Lampert.

Verharding van de maatschappij
Niet alleen de kwaliteit maar ook verharding van de maatschappij en het tijdgebrek bij ouders voor hun kinderen baart de Nederlanders zorgen. Maar liefst driekwart van zowel de ouders als de kinderen is bezorgd over het gebrek aan contact en tijd in het gezin. Dit onderzoek is een vervolg op het boek 'De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders' van Frits Spangenberg en Martijn Lampert. Dit boek schetst een profiel van de jongste generatie en hun opvoeders. Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking tussen 18 en 70 jaar (n=1024).

190 keer bekeken

viewcounter