NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Bang voor de tandarts

Tijd voor MAX: Actueel: Nederlanders zijn bang voor de tandarts | MAX, 2 feb 2010

Meer dan een half miljoen Nederlanders blijkt te lijden aan een ware tandartsenfobie. Daarmee is de tandarts de grootste nachtmerrie boven spinnen en hoogtevrees.

Meer dan een half miljoen Nederlanders blijkt te lijden aan een ware tandartsenfobie. Daarmee is de tandarts de grootste nachtmerrie boven spinnen en hoogtevrees. Dit blijkt uit onderzoek waarop Floor Oosterink morgen promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ondervroeg meer dan tweeduizend personen over hun ervaringen met de tandarts. Volgens Floor is tandartsfobie is een zwaar onderschat probleem, waar zowel de tandarts als patiënt vaak moeizaam mee om weet te gaan. Met dit onderzoek hoopt Floor zowel de arts als de patiënt beter te informeren over hoe om te gaan met tandartsfobie.

Mensen met een tandartsfobie zijn zeer onzeker wat vervolgens leidt tot sociale problemen. Sommige hebben al last van slapeloosheid twee weken voor een tandarts bezoek. Ook lopen sommige mensen continu met een hand voor de mond, omdat zich schamen voor hun slechte adem en gebit. De oorzaak is veelal een traumatisch ervaring van zichzelf of van anderen. Mensen zijn niet zo zeer bang voor de pijn bij de tandarts, maar meer voor de hulpeloosheid waarin ze terecht komen. Mensen zijn vaak bang om te stikken en de controle kwijt te zijn zodra de stoel naar achter gaat. Over het algemeen gezien komt de fobie in alle leeftijdscategorieën voor. Veel mensen hebben de angst voor de tandarts opgelopen in hun jeugdperiode. Dit is voornamelijk te danken aan de vroegere schooltandarts. In lange rijen wachten op de tandarts terwijl u uw klasgenoten hoorden kermen van de pijn.


Tip:
Wanneer u echt heel bang bent adviseert Floor mensen contact op te nemen met het centrum voor bijzondere tandheelkunde. Hier zijn tandartsen vaak beter getraind om met patiënten tandartsenfobie om te gaan. Veel ziekenhuizen hebben zo’n centrum. Neem hierover contact op met een ziekenhuis bij u in de buurt.

In Tijd voor MAX praten we met Floor Oosterink, psycholoog sociale tandheelkunde, over haar onderzoek.

563 keer bekeken

viewcounter