NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Mensen ziek na vogelshow

EenVandaag: Mensen ziek na vogelshow | AVRO, TROS, 16 nov 2007

Naar aanleiding van een show van de vogelvereniging Vogelvrienden in Weurt zijn er tientallen mensen ziek geworden. Een aantal van hen is er zo ernstig aan toe dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De GGD onderzoekt of het gaat om de papegaaienziekte. EénVandaag spreekt met Dr. Sjeng Lumeij, specialist vogelgeneeskunde en voorzitter van de wetenschappelijke vogelsymposiumcommissie van Universiteit Utrecht. Sjeng Lumeij leed zelf ook aan een vogelziekte en vertelt over de oorzaken en gevolgen van een dergelijke ziekte.

De papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door een bacterie die vogels bij zich kunnen dragen. De bacterie kan vrij lang overleven en wordt vaak gevonden in volières. Geïnfecteerde mensen krijgen binnen één of twee weken griepachtige symptomen zoals koorts, verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn. Wanneer de ziekte niet met antibiotica wordt behandeld kan er longontsteking ontstaan. Oudere mensen met een verminderde weerstand kunnen aan de papegaaienziekte overlijden wanneer ze geen behandeling krijgen.

141 keer bekeken

viewcounter